Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik yaşının yükseleceği endişesiyle çocukların değişik kurumlarda sigortalı gösterilmesi konusunda harekete geçti. Düzce'de araştırmaya konu olan 515 çocuğun olduğu öğrenildi.

Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle 2007 yılında patlama yaşanan sigortalı sayısı mercek altına alındı. Reformun yasalaşmasından sonra sigortalı olanlar 65 yaşında emekli olacakları için 1 Ocak- 15 Nisan 2007 tarihleri arasında yeni sigortalı sayısı 1 milyon 700 bine çıkarken, Sosyal Güvenlik Kurumu, il müdürlüklerinden fiili çalışmayanların tespitini istedi.Birçok veli çocuklarını başta reklam ajansları olmak üzere çeşitli yerlerde çalışır göstererek sigortalı yapınca Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti.

İlimizde de yeni yasa nedeniyle 515 çocuğun sigortalı yapıldığı ve gerçekte bu çocukların çalışıp çalışmadığına ilişkin olarak denetimlere başlandığı öğrenildi. Sosyal Sigortalar İl Müdürlüğü'nden alınan verilere göre ilimizde sigorta girişleri yapılan 515 çocuğun yüzde 20'ye yakını reklam ajanslarında çalışıyor.

Yine ilimizdeki çocuk sigortalıların sektörlere dağılımına bakıldığında muhasebe, eczane, otomotiv ve basın iş kollarının ön sıralarda yer aldığı görülüyor. Şimdiye kadar 20 işyeri Sosyal Sigortalar İl Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlendi ve çocuk işçi bulunup bulunmadığına, fiili olarak çocukların çalışıp çalışmadıklarına bakıldı.

İlimizde görevli bir yoklama memuru tarafından yapılan denetimlerde fiilen çalışmadıkları yerinde tespit edilen çocukların sigortalarının iptal edildiği ve SGK tarafından il müdürlüklerine gönderilen listeler doğrultusunda denetimlerin süratle devam edeceği öğrenildi.