Altında yaşanan aşırı yükseliş düğün yapacakları kara kara düşündürmeye başladı. Bugün itibari ile külçe altının fiyatı 82 TL’yi buldu. Durum böyle olunca da altın alacaklar bir adım geride durmak zorunda kalıyor. Düğün yapacaklar ise kara kara düşünüyor.

Planlanmış evlilik tarihlerini erteletmek istemeyen damat adayları, yükselen fiyatlardan dolayı gelin adayına da istenilen altınları alamıyor. Kuyumcular, “Eskiden düğün yaparken kuyumcuya giren bir kişi 2 milyar liraya bir set alırdı, ama şimdi 2 milyar liraya iki çift bilezik alıp çıkıyor” diyerek fiyatların kendilerini de vurduğunu ifade ediyorlar.

Altındaki yükselişi global krize bağlayan Kuyumcular, “Bizim Türkiye’de ve hükümette bir sorun yok. Altının yükselmesi bizim ülkemizden kaynaklanmıyor, dünya genelinde bir yükseliş var” diye konuşuyorlar.

Mevsimsel olarak düğün dönemi olduğunu, ancak ailelerin yine düğün yapmaya devam ettiği ifade edilirken düğünlerin eskisi gibi çok olmadığı ve eskiden yapılan düğünlerde kuyumcuya girildiğinde 10 çift bilezikten aşağı alınmadığını belirtiliyor. Artık vatandaşın kemerleri iyice sıktığını vurgulayan kuyumcu esnafı vatandaşın şimdi 2 bin TL’yi geçmeyen alışveriş yaptığını belirtiyor.
Kuyumcuların çoğunluğu kredi kartı ile satış yaptıklarını söylenirken Altının gramı 82 liraya yükselirken piyasada da vatandaşların altından uzaklaştığı görüldü.

Haber; R. BAL