İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, yaptığı yazılı açıklamada Turizm Sektördeki bu hızlı büyümenin, sektörün temel yapı taşlarından biri olan seyahat acentalığı mesleğini de giderek cazip hale getirdiği hatırlatarak işletme belgesi alma talebinde önemli artışlar yaşandığı kaydetti.  Budak,  mesleğe olan bu olumlu ilginin ne yazık ki bir takım sorunları da beraberinde getirdiği belirterek  İşletme belgesi olmadan faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların sayısında hızlı bir artış yaşandığı ifade etti.
Budak, haksız rekabete neden olan kayıt dışı ekonomi oluşturan belgesiz faaliyetlerin önlenmesi için Bakanlığın gerekli tedbirleri aldığını bildirdi. 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu hatırlatan Budak,  "Kar amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma ,gezi, hac, umre ,spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen kuruluş gibi faaliyetleri yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığından 'Turizm İşletme Belgesi' almanın zorunlu olduğu belirtti.
Budak, Bu bağlamda vatandaşların mağdur olmamaları için, Düzce’de yapılacak olan her türlü, gezi, hac, umre v.b organizasyonlarda TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) ve Bakanlıktan Turizm Seyahat Acentası belgesi olmayan işletmelere ve kişilere itibar edilmemesi istedi.