TSO Başkanı Metin Büyük, dün akşam TRT ekranlarında yayınlanan Gerçek gündem programında depremden sonra Düzce sanayisinde yaşanan gelişmeleri ve son durumu anlattı. Büyük, konuşmasına ilk olarak Düzce’yi tanıtmakla başlarken, depremden sonra Düzce’nin imdadına 5084 sayılı teşvik yasasının yetiştiğini söyledi. 

Büyük, “ Depremden sonra Düzce teşvik ile toparlandı. Merkezleri istanbul’da olan büyük fabrikalar üretimlerini Düzce’de yapmaya karar verince kalkınmada atağa geçtik. Düzce aslında zengin bir il idi.  Depremden önce her şey düzenli ilerliyordu. Depremde herşeyimizi kaybettik. Depremden sonra anladık ki, para, işadamı ve sanayici olmadan kalkınma olmaz. Özel sektörün yatırımı olmadan olmaz. Teşvik yasasından yararlanmak isteyen ve İstanbul’a sığmayan büyük firmalar bu bölgeye kaymaya başlayınca teşvikten en iyi şekilde yararlanan Düzce’yi tercih ettiler. “ dedi.

Düzce’de üretimde kadınların rolü hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Büyük, eskiden bahçe ve hayvancılıkla uğraşan kadınların artık fabrikalarda çalışmaya başladığını ve üretime katıldıklarını söyledi.

Metin Büyük bundan sonra Düzce’nin yatırımcı kabul ederken seçici olacağını vurgulayarak, İstanbul’un kirli sanayisini istemediklerini belirti.

Büyük, “ Bundan sonra yatırımcı gelmek isterse seçici davranacağız. Ekonomisi düzgün fabrikaları seçeceğiz. Herkese yer vermeyeceğiz. İstanbul’un kirli sanayisini istemiyoruz.Gelecek yatırım Düzce için yararlıysa mantıklıysa kabul edeceğiz.” Dedi.

Düzce’de şu anda mevcut olan sanayi kollarından da söz eden Büyük, bir çok dalda üretim yapan firmalar ile sanayisi gelişen Düzce’de, tekstil, otomotiv, cam sanayi, silah, ilaç, orman ürünleri gibi bir çok dalda büyük üretim olduğunun altınız çizdi.

Haber; H. İŞCAN