31 Aralık itibariyle sona eren ve 49 ille birlikte Düzce’de de uygulanan 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılıp uzatılmayacağı hala gündemdeki yerini koruyor. Büyük bir kesim Düzce’nin, yeni teşvik yasası ile aynı avantajları yakalayamayacağı görüşünde. 5084 sayılı yasanın sona ermesinin ardından özellikle tekstil sektöründe bir bir ortaya çıkan sıkıntılar, Düzce’ye sektörel bazda teşvik verilmesinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı.

Bundan sonra ne yapabiliriz?
DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır da bu önemli konuya parmak basarken, bundan sonra Düzce’nin ihtisas teknoparkları kurma yönünde adı atması gerektiğini vurguladı.
Çakır, “ 49 ili kapsayan 5084 sayılı teşvik sona erdi Bundan sonraki süreçte aynı avantajların uygulanması düşük ihtimal. 5084 kapsamındaki teşvikin uzamasında umutsuzum. Bundan sonra ne yapabiliriz. Önümüzdeki süreçte Düzce’de beyin göçü alacak, kalifiye eleman arayacak sektörleri ele almamız lazım. İhtisas teknopark alanı kurulması gerektiğini daha önce de ifade etmiştim. İhtisas önem kazandı. Düzce’nin de buna göre adım atması lazım.” Dedi.

İki lokomotif sektör
DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, Düzce’de en çok istihdam sağlayan iki sektöre mutlaka sektörel teşvik verilmesi gerektiğini savundu.
“ Düzce’de tekstil ve otomotiv yan sanayi iki lokomotif sektördür. Bu alanlar sektörel teşvik almalı. Türkiye adına, Düzce adına söylüyorum bunu, bu imkan oluşursa firmaların yan sanayide yatırım yapmalarını güçlü kılmış oluruz. Düzce en çok istihdamı hangi sektörde sağlıyorsa onu lokomotif belirleyip fizibilite raporları hazırlamalıyız. Düzce’de de güçlü olan bu iki sektör için sektörel teşvik istiyoruz.”

Haber: H. İŞCAN