1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücretin 1300 Türk Lirası'na yükselecek olması işsizlik tehlikesine karşı ilgili kesimleri önlem almaya itti. Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği (TOBB) bu kapsamda 81 ildeki ticaret ve sanayi odasından çalışan sayısına ilişkin bir rapor hazırlamasını istedi.

 

İşverenler de düşünülecek

Konuya ilişkin bilgi aldığımız Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, Düzce'deki işçilerin sayısı ve sektör dağılımına yönelik bir rapor hazırlığı içerisinde olduklarını doğruladı. İş dünyasındaki asgari ücret artışı tedirginliğinin Düzce'ye de yansıdığını belirten Çakır, hükümetin bu kararı hem işçinin hem de işverenin lehine olacak yönde aldığının altını çizdi. İşveren cephesinde bu artışın farklı yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Düzce TSO Başkanı Çakır, "Asgari ücretteki artış, maliyet yükü olarak patronları düşündürüyor. Bu rakamı karşılamayacakları görüşü hakim. Ancak işçilere yapılacak zammın işsizliğe kapı aralaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Gerekli çalışmalar devam ediyor. Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği de bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Tüm illerden çalışma hayatına ilişkin durumu rapora dökmesi istendi. Biz de bu yönde çalışmalarımıza başladık." dedi. 

 

Düzce'deki işçi çıkarımları

Düzce'de tekstilde çalıştırılan işçi sayısının fazla olması nedeniyle özellikle bu sektör 'işsizlik' tehlikesi ile karşı karşıya... Hatta şu günlerde Düzce'deki bazı firmaların işçi çıkartmaya başladığı yönünde haberlerin sayısı giderek artıyor. Bu konuya ilişkin de değerlendirme yapan Çakır, işçi çıkartıldığı haberlerinin kendilerine ulaştığını belirtti. Bir kez daha işverenlere seslenen Çakır, "Tedirginlik ve panikle işçi çıkartılması doğru bir yaklaşım değil. Asgari ücretteki artışların getireceği ilave maliyete ilişkin bir çalışmalar sürüyor." şeklinde konuştu.

 

Toplam maliyeti 1915 TL

Öte yandan asgari ücretin net 1300 TL olmasının, brüt asgari ücretin 1600 TL'ye yükselmesi anlamına gelirken işverene toplam maliyeti ise 1915 TL'ye ulaşıyor. Bu durumda işsizliğin yanında kayıtdışı istihdamın da artmasından korkuluyor. Ayrıca halen 1,000 TL seviyesinde bulunan asgari ücretteki 300 TL'lik artışın yatırımları da etkileyeceği ön görülüyor. Kimi işverenler yatırımların daha zor hale geleceğini savunurken, hükümetten vergi ve sigorta konularında kendilerine kolaylık sağlanmasını bekliyor.

HABER;C.ÜSTÜNER