DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır dün akşam Öncü TV Ana Haber Bülteninde, Düzce’nin devletten aldığı harcama payının azlığını ve yeni teşvik paketini değerlendirdi. Çakır, Maliye Bakanlığının geçen yıl bütçe gelir ve gider rakamlarını açıklamasından sonra , şehirler bazında kişi başına yapılan harcama ve gelir tutarlarında Düzce için küçük rakamların çıkmasını, ilde yapılan üretim ve ekonominin yansıtılamamasına bağladı. Düzce’nin devlete en az gelir kazandıran ve devletin en az harcama yaptığı 10 il arasında yer almasını, İstanbul merkezli olan fabrikaların gelirlerinin Düzce’de görünmemesi ile ilgili olduğunu ifade etti.

Çakır, “ Düzce’deki en büyük sorun üretimin ve ekonominin Düzce’ye yansıtılamaması. Her platformda söylüyorum. Bu sadece Düzce’nin değil, Anadolu’da bir çok ilin problemi. Gebze’de üretim yapan bir firmanın geliri dahi İstanbul’un hanesine yazılıyor. İstanbul defterdarlıklarına bağlılıklarını kaldırıp Düzce’ye getirsinler demiyoruz. Ama gelirleri hakkında buradaki defterdarlıkları bilgilendirmeleri gerektiğini dile getiriyoruz. Düzce’deki gerçek üretim ortaya çıkarsa, Ankara’dan aldığımız pay yüzde yüz artacaktır. Bu düzenlemeyi çok önemsiyoruz. Bu çalışmaların hızlanması gerekiyor. Bir an önce çözüme kavuşması için hızlı yol almamız gerekiyor. Depremdeki yatırımların seviyesine ulaşmak için bu sorunun halledilmesi gerekiyor.” Dedi.

Çakır yeni teşvik paketi ile ilgili de düşüncelerini açıklarken, yeni paket konusunda biraz karamsar olduğunu belirtti.

Çakır, “ 5084 sayılı teşvik yasası gibi bölgesel bir teşvik yasası çıkacağını sanmıyorum. Makine, tekstil gibi alanlarda sektörel teşvik verilirse Düzce belki yararlanabilir. Teşvik paketinde 1. Bölgede olmamız zaten bir handikap. Bu handikap olduğu sürece Düzce ne kadar yararlanır açıkçası bu konuda biraz karamsarım.” Şeklinde konuştu.

HABER:H.İŞCAN