Çocukları ucuz işgücü olarak gören sermayedarlar, her geçen gün çocuk emeği üzerinden zenginleşmeye devam ediyor. Son yıllarda çocuk işçilik sayısındaki artış yüzde 20 civarında. Yine İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre son yedi yılda yaklaşık 300 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.  

Çocuk işçilikte en çok 6-14 arası yaş grubunda artış var, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının çalışmasına yönelik hiçbir denetim ve yaptırımdan söz edilemiyor. Çocuk işçiliğin en yaygın olduğu alanlardan biri tarım işçiliği. Çocukların iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirmesine de en fazla bu alanda rastlanıyor.

Mevsimlik tarım işçiliği Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği ve sosyal güvence açısından denetimin nerdeyse sıfır olduğu, işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı çalışma alanlarından biri denilebilir. Bu yüksek riskli çalışma hayatının, hiç de az olmayan kısmını çocuklar oluşturmaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 400 bin çocuk mevsimlik tarımda çalışıyor. Son yıllarda artan Suriyeli sığınmacı çocukların da bu alanda çalışmaya başladığını hesaba katınca, ortaya çıkan tablo çocuk işçiliği sorununun, kapitalizmin yönetmekte zorlandığı ciddi bir kriz olarak derinleştiğini gösteriyor.

Sadece tarım işçiliği olarak değil hayatın birçok alanında çocuk işçi çalışan nüfusunun fazlalığı da dikkat çekiyor. Yaşanan bu durum gelişen çağda ortaya çıkan vahim durumu bir kez daha gözler önüne seriyor.


Haber: M.AYDIN