Gölyaka Bal Ormanı'na Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışanlarla birlikte 2 bin adet akasya ve bin 500 kestane fidanı dikildi. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Gölyaka Orman İşletme Müdürlüğü, Gölyaka Orman İşletme Şefliği sınırlarındaki 40 ha alanda 2011 yılında tesis edilen Gölyaka Bal Ormanı'ndaki mevcut fidanlara ilave yapılarak ormanlık bölge zenginleştirildi.


Bal üretiminin arttırılması hedefleniyor
Bu çalışma ile Gölyaka Bal Ormanı'nın arıcılık için daha cazip bir hale gelmesi ve Gölyaka’da bal üretiminin nitelik ve nicelik olarak arttırılması hedefleniyor. Akasya ve kestane gibi ağaç türlerine yönelik gerçekleşen dikimlerin ayrıca polen ve nektar verimi yüksek olmaları nedeniyle de önem taşıdığı ve önümüzdeki yıllarda fidan dikimi çalışmalarının devam edeceği belirtildi.
Gölyaka Orman İşletme Şefliği yetkilileri, ormanlık alanlarda tesis edilen bal ormanları ile bal arılarına daha iyi konaklama imkânı sağlandığını belirterek, "Böylelikle bal, bal mumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi gıda ve farmakolojik değerleri çok yüksek olan ürünlerin üretiminin artırılması ve bal üretiminin nicelik ve nitelik yönünden üstün olması sağlanıyor. Ayrıca tabiattaki tozlaşmanın yüzde 85’i bal arıları sayesinde yapılıyor ve bu hizmet ile arıcılık bal değerinin 15 katı fazla değer üretiyor." dedi.
 
Karşılıklı yarar var
Ormanlar ve arılar arasında karşılıklı bir yarar söz konusu olduğu vurgulanırken, "Dünyada en önemli tozlayıcı böcekler arılardır. Tozlaşmayı sağlayarak toprağı koruyan otsu ve odunsu bitkilerin yayılmasında önemli rol üstlenirler. Bu sayede erozyonu önlemede katkı sağlarlar. Arıların birkaç yıl görev yapmaması halinde endemik bitkiler yok olur ve erozyon hızlanır." denildi.
 
Ülkemizde bal üretiminin yüzde 85’inin orman içi ve kenarlarındaki boşluklarda yapıldığı kaydedilirken, yüzde 15’inin ise tarım alanlarında gerçekleştirildiği ve buna bağlı olarak arıcılığın orman ve ormancılığın en önemli çıktılarından biri olduğu bildirildi.

Haber:C.ÜSTÜNER