Getirilecek düzenlemeyle çek mağdurlara ek bir kolaylık getirilecek. Buna göre karşılıksız çekin öngördüğü miktarı iki yılda ödemeyi taahhüt eden kişinin cezası alacaklı ile anlaşma olmasa da ertelenecek. Eğer bu kişi borcunu düzenli olarak öderse alacaklı ile ödeme vadesi konusunda yeni bir anlaşma yapabilecek. Bu durumda borcunu iki yıl içinde ödemezse yeniden cezaevine girmeyecek.

Başta karşılıksız çek yüzünden cezaevinde bulunan 2 bin 172 kişi olmak üzere hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılanların merakla bekledikleri ÇEK Yasa Tasarısı'nın bu hafta Meclis'ten geçmesi planlanıyor.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, çek mağdurlarına ikinci bir kolaylık getirecek bir düzenleme üzerinde çalıştığını açıkladı.Hükümetin de onay verdiği düzenleme Genel Kurul'daki görüşmelerde önerge ile tasarıya eklenecek. Önergi ile, bu şekilde cezası ertelenen kişilere 'anlaşma modeline' dönülmesi imkanı verilecek.
Buna göre alacaklısı ile anlaşamayan ancak iki yıllık sürede borcunu ödemeyi tahhüt ederek cezası ertelenen kişiye, bu süre içinde alacaklısı ile yeniden anlaşma yapma imkanı tanınacak. Örneğin, tahhütname vererek cezası ertelenen kişi borcunu düzenli olarak ödüyor, ancak borcunun tamamını belirlenen iki yıl içinde ödemesi de mümkün görünmüyor. Ödemelerin düzenli olarak yapılmasının kendisi açısından daha iyi olacağını düşünen alacaklı, isterse borçlu ile yeni bir ödeme planı üzerinde anlaşabilecek.
Borcun iki yıl yerine daha fazla sürede ödenmesini isteyebilecek. Bu durumda da iki yıllık süre bittiğinde borçlu ödeyemediği için yeniden ceza almayacak.