Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından “İslam Ekonomisi ve Finans Uygulamaları” başlıklı panel düzenlendi. Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans salonunda düzenlenen panele Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akben misafir konuşmacı olarak katıldı. Kur-an’ı Kerim tilavetinin ardından Vali Ali Fidan ve Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar panelde emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha Çok Alacağımız Mesafe Var

Ardından kürsüye gelen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akben, faizsiz finans sistemi hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin faizsiz finans sistemiyle 1983 yılında tanıştığına dikkat çeken Akben, ülkemizde yüzde 5 oranında faizsiz finans sistemi mevcut olduğunu belirterek “daha çok alacağımız mesafe var.” dedi.

Ekonomide karşılığı yok!

Faizsiz finans sisteminin inanç kaynağından beslendiğini belirten Akben, “ Günümüzde finans ekonomi dediğimizde bazı kavramlar var ki bu kavramlar İslam ekonomisinde faizsiz sistem dediğimizde karşılık bulamaz. Mesela bereket kavramını ekonomide nereye koyacağız. Yada faiz malı azaltır, Allah zekatı veren malı çoğaltır. Ekonomi diliyle bu nasıl olacak. Bu bir inançla alakalı. Müslümanlar domuz eti hemen, haramdır. Ekonomik karşılığı nedir? Şimdi bir kasaba gittiniz domuz eti 20 lira dana eti 50 lira. Ekonomik olarak domuz eti daha ucuz ama olmaz. Buna biz ekonomik bakamayız. ”

Hep beraber kazanmayı öğrenmemiz gerekiyor

Paylaşımcı modele de vurgu yapan Akben, şöyle konuştu: “Zengin fakire parasının bir kısmını vermesi gerekiyor. İster zekât olarak ister sadaka olarak. ‘Komşusu açken tok olan bizden değildir’ hadisi bize buna öğretiyor. Mevcut ekonomi sistemdeki hep ben kazanacağım, başkası ne olursa olsun modelinden ziyade bize paylaşımcı bir modelden bahsediyor. Biz insanlar olarak daha çok kazanmayı değil de hep beraber kazanmayı öğrenmemiz gerekiyor.”

 BDDK olarak kişilerin kazançlarıyla orantılı borçlanmaları gerektiğine inandıklarını belirten Akben, sözlerine şöyle devam etti:

‘Ne zaman öleceğim’ diye bakmadan sınırsız borçlanacaklar

 “Mevcut ekonomi sistem. Sizi uzun vaadeler de borçlanmanızı, sanki bir şekliyle onlara çalışmanızı vaaz ediyor. Açsak önünü insanlar ne zaman öleceğim diye bakmadan sınırsız borçlanacaklar. Dünyaya bir tamah var. Dünyalık şeylere tamah var. Herkes arabam osun evim olsun, şu standartlara ulaşayım diye bakıyorlar. Bunlara da nasıl ulaşacaklar: borçlanarak. Böyle bir şey yok. Bu sebepten hepimizin bunu ciddi bir şekilde düşünmeliyiz. Herşeye sahip olma konumunda değiliz. Birincisi insan olacağız. İnsanca yaşamayı, kendi nefsimiz için istemediğimizi arkadaşlarımız için de istemeyeceğiz. Birilerin üstüne basarak harcayarak bir yerlere gelmeyeceğiz.”

Konuşmaların ardından program panelistlerin konuşmalarına geçti.

HABER;S.KAŞKIR