Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ayhan Ünal, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki fındık üretiminin yüzde 15'inin Düzce'de karşılandığını söyledi. İlde bazı üreticilerin mahsulü toplamaya başladığını belirten Ünal, çiftçileri, erken hasadın üründe kalite kaybına yol açacağı konusunda uyardı. Ünal, bu yıl Karadeniz Bölgesinin bol yağış almasından dolayı fındığın geç olgunlaştığına dikkati çekerek, ''İklimsel değişikliklerden dolayı dallarda henüz olgunlaşmamış fındık karşısında erken hasat rekolte ve kalite kaybına yol açar. Çiftçi de bu durum karşısında zarara uğrayabilir.” Ifadelerini kullandı.

“Uyarıları dinlemeyen üreticiler hem maddi yönden zarara girecek hem de fındığın kalitesini düşürerek diğer üreticileri etkileyecektir. Üreticilerin mutlaka uyarılara gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor.” Diyen Ünal, “Aceleyle ve erken toplanan fındıkta hem aflatoksin denilen, insan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türlerinin hızla üreyerek mikotoksin yani küf zehiri denilen zararlı bir toksin meydana gelir hem de fındık tam anlamıyla içini dolduramadığı için ürünün randımanı düşük olur.” Şeklinde konuştu.

Ünal, “Dalında yeşilken değil de yere düşen fındık daha kalitelidir. Fındık dalından yere düştüğünde randıman artıyor. Kuruluk oranına ulaşan fındıkta herhangi bir hastalık belirtisi kalmıyor. Kararmıyor, acıma yapmıyor, küflenme olmuyor. Fındık yere düştüğünde ve yerden toplandığında değer kazanıyor. Fındığı dalından değil de yerden toplamak, randıman ve kalitesini artırıyor.'' Dedi.

Haber; R. BAL