Düzce'de son yıllarda popülasyonu artan, başta tarla kenarlarında bulunan dut, söğüt, çınar, akçaağaç ve fındık olmak üzere çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili eğitim toplantısına başlandı. .

 

 

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) teknik desteğiyle 5 gün süreyle Valilik Konferans Salonu’nda yapılacak olan “Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı ve Fındık Üretimine Etkisi” konulu eğitim toplantısı Vali Ali İhsan Su’nun katılımları ile başladı. Eğitim programının ilk gününde katılım az olduğu gözlemlenen toplantıda konuşma yapan Vali Ali İhsan Su, Düzce’nin Türkiye’deki Fındık üretimindeki yerine dikkat çekerek toplantının önemine değindi.

 

 

Vali Su, “ Bu gerçekten önemli bir toplantı. Bizim İl olarak en önemli tarımsal varlığımız fındık. 13 ilde üretimi yapılan fındıktan alan olarak 6., üretim olarak 5. Sırada. Bu nedenle daha sağlıklı kaliteli fındığı nasıl üretebiliriz onu araştırmalı zarar veren etmenleri tespit ederek mücadele etmeliyiz. ”dedi. Vali Su, sözlerine şu şekilde devam etti:

 

“ Her şeyimiz var. Bize düşen çalışmak. Devlet imkânları seferber etmiş, teşvikle var. Bunlardan mutlaka projeler yaparak faydalanmalıyız. Tüm çiftçilerimiz mutlaka tarım müdürlüklerine uğrayın. Teşviklerden nasıl istifade edeceğiniz öğrenin, projeler yapın faydalanın. Hem siz hem ülkemiz kazansın.”

 

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu ise çiftçilere 5 gün sürecek olan eğitim programını takip etmeleri çağrısında bulundu.

 


Kabaoğlu, ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak yaptıkları faaliyetlerinin içerdiği bir slayt eşliğinde katılımcılara bilgi verdi.


5 gün sürecek eğitim programının ilk gününde protokol konuşmalarının ardından katılımcılara Türkiye’de ve Dünyada fındık üretimi ve Politikası, fındığın ekolojik istekleri, çeşitleri ve yetiştiricilik teknikleri konularında bilgiler verildi.

 

Haber;S.KAŞKIR