Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Eylül ayı faaliyet raporu yayımlandı. Son aylarda çok tartışılan ve Türkiye’nin tarımsal markası olması istenen fındık ile ilgili yapılan çalışmalar raporda dikkat çekti. Bitki sağlığı biriminde görev yapan personele fındıkta külleme hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldığı belirtildi. Raporda ayrıca Eylül ayı içerisinde Avrupa Birliği ülkelerine 2 bin 886 ton iç fındığın ihraç edildiği vurgulandı. Fındık bu rakamla bu ay içerisinde en fazla ihraç edilen ürün oldu.

Hayvancılıkta tavuk ayağı ilk sırada…
Hayvancılık alanında hastalıklara karşı aşılama uygulaması yapıldığı belirtilirken özellikle Kurban Bayramı nedeniyle denetimlerin sıklaştırıldığı ve herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmadığı vurgulandı. Hayvan ürünleri ihracatında zirveyi ise tavuk ayağı aldı. Rapora göre ilimizden Eylül ayında 896 ton tavuk ayağı ihracatı yapıldı.

18 bin 548 TL para cezası kesildi…
Raporda Eylül ayı içerisinde gıda üretim, satış, toplu tüketim işyerlerinde ve yem satışı yapan işyerlerinde 368 adet denetim yapıldığı ve 5 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 18 bin 548 TL idari para cezası kesildiği belirtildi.

Çiftçiye hibe ve yapılandırma desteği…
Raporda kırsal kalkınma ve tarımsal altyapı faaliyetlerine de önemli bir yer verildi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi projesi kapsamında 7 milyon 587 TL, Genç Çiftçi projesi kapsamında 300 bin TL hibe ödendiği vurgulandı.
Raporda 9 Eylül 2016 tarih ve 2016/9147 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi ile ilgili çiftçi başvuruları alınmaya başlandığı ifade edildi.