Hasadın ardından fındığını piyasaya sürmeyen üreticiler bu yıl hüsrana uğradı.  En son 12,75 lirayı bulan fındık fiyatının daha da yükselmesini bekleyen üretici fındık fiyatının düşüşe geçmesi karşısında şaşkına düştü. Son günlerde 11 lirayı bulan fiyatı ile ilgili açıklama yapan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk,  düşüşte tüccarları sorumlu tuttu.

Emanete fındık veren çiftçiyi arayan tüccarların piyasada panik havası yaratarak çiftçinin fındığını satmasına neden olduğunu belirten Öztürk, Çiftçilere “aldanmayın” uyarısı yaptı.

Fındık fiyatlarının bilinçli düşürüldüğünü öne süren Öztürk, üreticiye seslendi: “ Fındık fiyatları mutlaka yukarı çıkacak. Telaşa kapılmayın. 15 TL oluncaya kadar da satmayın.”

Öztürk, Ziraat Odası olarak çiftçiye ürünleri pazara erken indirilmemesi ve emanete verilmemesi huşunda uyarıda bulunmalarına karşın yüzde 15’lik bir kesimin fındığını sattığını dile getirdi. bir kez daha üreticinin 15 tl oluncaya kadar fındığını satmaması uyarısı yapan Öztürk, “eski seviyelerine gelecek.”dedi. 

Rusya ile patlak veren uçak krizinin ardından fındık fiyatlarının düştüğü yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Öztürk,  fındığın çoğunlukla Avrupa’ya satıldığını dikkat çekti.Öztürk, son olarak alan bazlı gelir desteğinin 1 yıl daha uzatıldığını hatırlattı ve çiftçilerin mağdur olmaması için ilgili müdürlüğü başvurularını yapması çağrısında bulundu.

Haber;S.KAŞKIR