Spekülatif hareketlere karşı ithalat kapısı aralanan ette, fiyatların kontrol altına alabilmesi için bir süre önce tavan fiyat uygulanmasına geçilirken, "Yeni bir artış olur mu?" sorusu akılları kurcalamaya devam ediyor. Özellikle Kurban Bayramı sürecinde et fiyatlarını arttıracak yöndeki dalgalanmalardan korkulsa da günler öncesinden satıcılara yapılan uyarılar ve cezai yaptırımların da etkisiyle süreç sorunsuz atlatıldı. Kurban kesen vatandaşlardan bazıları, belli bir dönem kasaba uğramayacak şekilde stoklamalarını yaparken, ilerleyen günlerde et fiyatlarında yeni bir artışın söz konusu olup olmayacağı konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, NTV canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Çelik, Kurban Bayramı sürecinde et fiyatlarında spekülatif dalgalanmalar olmadığını dile getirerek, Türkiye genelinde bayram öncesinde karkas kilogram fiyatının 25-26 lira arasında değiştiğini, bayram sonrasında da fiyatlarda bir oynama olmadığını söyledi.

Bu sene temmuz ayına kadar yaklaşık 250 bin besi hayvanının Türkiye'ye ithal edildiğini belirten Çelik, "Yıl içerisinde ortalama 400-450 bin civarındaki ihtiyacı karşılamak için de şu anda ESK olarak besilik hayvan ithalatımız başladı. 17 bin hayvan ilk partide geldi üreticilere, besicilere dağıtıldı. Bu konuda güzel bir zincir kurduk, yani kırmızı et sanayi yerel marketler ve tüketim anlamında kasaplar ve tüketici zincirini kurduk ve önümüzdeki günlerde et fiyatlarının çok daha stabil hale geleceğini bütün kamuoyu görecek." diye konuştu.