Türkiye'nin fındık üretimi açısından en önemli bölgelerinden olan Düzce'de üreticinin gözü fındıkta… Yeşil altın olarak nitelendirilen fındıkta fiyatta yaşanan “dalgalanma”  sürerken konuyla ilgili olarak genel bir değerlendirmede bulunan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındık üreticisinin bu süreci iyi değerlendirdiğini, satışla ilgili üreticinin yeterli bilinci elde ettiğini de belirterek “üretici emanete fındık vermeyi terk etti, bu iyi bir gelişme. Şimdi de arz-talep konusunu iyi kavramalı fındığını ona göre pazara sürmelidir” dedi.

 

Üreticilerin fındık fiyatlarının artmasını beklerken fiyatların beklenmedik şekilde düşmesinin nedenlerini tartışa-dursun, sorgulanmaya açıldı. Üreticinin arz ve talepteki dengeyi kurması gerektiğini kaydeden Başaran, arz konusunda üreticinin zaman zaman bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

 

Fındığın üretici açısından beklediği fiyatı bulacağını kaydeden Başaran, “Üretici sorumluluğunu yerine getirdi. Bu zamana kadar süreci iyi idare etti iyi gözlemledi ve iyi bir duruş sergiledi, fındığı emanete vermediği gibi ihtiyacı olan mektarı pazara sürerek dengeli bir politika izledi.Bundan sonra da herkes çok dikkatli olmalıdır. Endişeye ve paniğe gerek yok.  Bu düşüş, fındığı emanete alan 7 firmanın alıcı olarak bir firmaya devretmesinden kaynaklanıyor. Fındık fiyatları yükselişe geçecektir. İhracatçının elinde stok var. Asıl sorun oradan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

 

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı  Levent Şahin Başaran, fındıkta az da olsa yükselişin süreceğini yineleyerek, Rusya'nın uyguladığı engelin aynen dolarda yaşanan dalgalanma gibi fındık fiyatını da kısa süreli etkilediğini ancak bunların geçici olduğunu hatırlatarak “Üretici sezon başında gösterdiği dirayeti bugünde sürdürmeli.İnişli çıkışlı fiyatta yaşanan dalgalanmalara takılmamalı..İhtiyacınız kadar fındığı pazara sürme politikasını sürdürelim” dedi.   

HABER; Y.Sever