Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında Düzce'nin Gümüşova ilçesinde fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasına önemli katkı sağlayan Damla Sulama Sistemi ile ilgili toplantı bahçede üreticilerle birlikte düzenlendi.

Bahçe toplantısına Gümüşova Tarım İl Müdürü Ramazan Taran, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Ferrero Tarım Direktörü Ersin Arısoy ile ziraat mühendisleri, sosyal çalışma uzmanları ve üreticiler katıldı.

"Maliyetleri düşürmeliyiz"
Bahçe toplantısında açıklama yapan Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı; çiftçilerin fındık üretim maliyetlerini aşağıya düşürmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Fındık Araştırma Enstitüsü, Ferrero firması ve diğer bazı kuruluşlar fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi arttırıcı çalışmalar yapıyorlar. Biz bunları gittik, yerinde gördük. İmkanım olsa tüm üyelerimize buraları göstermek isterim. Çünkü; bahçelerdeki fındık ocaklarındaki dal sayısını 5'e kadar düşürüyorlar eleştirilerini yaparken, gördük ki bir çok bahçede tek dala bile indirilmiş. İşçilik giderlerine baktığımızda, bir bahçede 60 kişiyle fındık topladığımız zaman bunun 40 tanesi budama giderlerine gidiyor. ve bu tek dala düştüğünde de budama giderleri neredeyse sıfıra iniyor. Fındık fiyatları çok önemli. Ama fiyatlarından önce üretim maliyetlerini mutlaka aşağıya düşürmeliyiz. Çiftçi olarak bu çalışmalara ağırlık vermeliyiz."

Gümüşova İlçe Tarım Müdürü Ramazan Taran ise "Temennim tüm fındık üreticilerimizin bu örnek bahçeyi görmeleri ve ocaklardaki fındıkları 4-6 dal arasına düşürülmeleridir" dedi.

"İşçilik maliyeti azalıyor"
Ferrero Tarım Direktörü Ersin Arısoy ise "Batı Karadeniz bölgesinde model bahçe uygulamaları yapıyoruz. Model bahçelerden de 5 tanesinde damlama sulama sistemini uyguladık. Damla sulamanın önemi batı bölgesinde yaz aylarında çok yüksek sıcaklığın olduğu zaman verilebilecek birkaç defa sulama ile verime büyük bir artış sağlamasıdır. Aldığı verim ile damla sulama sisteminin maliyetini ise çiftçilerimiz bir en fazla 2 sene gibi bir zamanda çıkarabilirler. Sisteminin bir önemli faydası da sıvı gübreleme ile bahçeyi rahatlıkla gübreleyebiliyorsunuz. Özellikle eğimli arazilerde gübreyi toprağa karıştırmak çok ciddi bir işçilik gerektiriyor. Bizim hesaplarımıza göre de 4 senelik işçilik maliyeti ile damla sulama sistemini kurmak mümkün. Bu sayede verim ve kalite de artıyor" dedi.

İki kat fındık bekliyoruz
Bahçeden sorumlu Mühendis Merve Şentürk de, "Bu bahçeyi bu sene devraldık ve ilk toprak analizi ile başladık. Bu bahçeden dekar başına aldığı verim 50 kg bile yoktu. Bu sene iki katından bile fazla ürün bekliyoruz" diyerek şunları söyledi:
"Yaklaşık 1,5 dönüm arazimiz var 2,5 dönümüne de damla sulama sistemi kurulu burada. Amacımız burada niye daha fazla alana damla sulama sistemi kurduk. Çünkü hem bizim, hem de tarla sahibinin baktığı taraf ile farkı görmek için bu işlemi yaptık. Toprak altı sistemi ile aynı zamanda gübreleme yapmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda çiftçilerimize yanlış bildikleri konular ile ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Amacımız burada randımanı ve kaliteyi arttırmak."

Haber:Ş.ÇAKIR