Darphanenin grev kararı kuyumcularda da hissedilmeye başlandı. Çeyrek altın fiyatları uçtu gitti. Darphane grev nedeniyle basmaya yetişemeyince çeyrek altın karaborsa oldu. Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen, altındaki yükselişin nedenlerini mikrofonlarımıza açıkladı.

Sezer'e göre darphanede başlayan grevin yanı sıra altındaki işçilik fiyatının artırşı altının yükselmesinde etkili oldu. Alış ve satış fiyatı arasındaki uçuruma dikkat çeken Sezen, Çeyrek altının karaborsaya düştüğü söyledi.

Çeyrek altın karaborsaya düştü

Sezen, "Çeyrek altın karaborsaya düştü.Bize geliş fiyatı çok yükselti. Sadece çeyrek altın değil, lira ve gram altında yüksek. Altının gramı ve işçiliği var. Liraların işçiliği düşük olduğundan alım satımında farklılık olmaz. Fakat altının yanında işçilik bir buçuk ayda yükseliyor. Bunun sebebi sadece darphanenin greve gitmesi değil. Geçtiğimiz günlerde altının fiyatı 70'lere kadar düştü. Altın imalatçıları zarar etmemek için işçiliği yükselttiler. Çeyrek altının 150'den 130'lara düşmesi gerekirken 2 lira olan işçileri 20-25'e yükseltiler. Altın düşmesine rağmen işçilik yükseltiğinden çeyrek altında arttı. Bu bir buçuk aydan beri böyle. Grev kararı alınınca darphaneden altın da çıkmayınca biranda fiyat arttı."dedi.

Altın Almasınlar

Sezen, darphanedeki grev bitinceye kadar vatandaşlara yatırım amacıyla altın almamaları tavsiyesinde bulundu.

Sezen, " Gelen müşterilere çeyrek altın almamaları ve ihtiyaçları yoksa çeyrek altına yatırım yapmamalarını söylüyorum. Vatandaşlar haklı olarak düğün ve sünnet nedeniyle çeyrek altın almak istediler. Yüksek fiyattan aldılar, almayada devam ediyor. Benim tavsiyem almasınlar. Darphane grevden çıkmasını beklesinler. Takı takmayacaklarsa yatırım amacıyla altın almamaya çalışsınlar."diye konuştu.

Darphane çeyrek altın basmaya başladığında fiyatların düşeceğini söyleyen Sezen, Altının ve işçiliğinin yükseklenmesinde bankların ve PTT'nin altın satmasının da etkili olduğunu belirtti. Sezen ayrıca altın fiyatlarının kuyumcuların yükseltiği yönünde vatandaşlar üzerinde yanlış bir algı olduğun dikkat çekti.

Düzce'de altında rekabet var

Sezen, "Insanların gözlerinin önünde kuyumcular var. Hemen bu altını kuyumcular yükseliyor düşüncesi var. Düşük fiyata alıp da yüksek fiyata satmıyoruz. Düzce'de altında rekabet var. Çok düşük miktarda karla satıyoruz. Bugün itibariyle darphanede alınan bir çeyrek altının bize gelişi 153 TL. Biz buna 155'den fazla diyemeyiz. "şeklinde konuştu.

 

Haber: S. KAŞKIR