Türk Ekonomisi dün tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Siyasi istikrarın bozulacağı yönündeki endişelere dünya piyasalarındaki dalgalanmalarda eklenince ekonomi “kara pazartesi” yaşadı.

 

Dış piyasalardaki dalgalanmanın şiddetini artırması, içeride ise kapatma davasının yol açtığı belirsizlik ortamı Türkiye Ekonomisine 22 milyar dolar civarında fatura çıkarttı. Bu kaybın 17 milyar doları borsada yaşanırken faiz ve döviz kurlarındaki artış Ülkemizin borç bakiyesinin de 5 milyar dolar yükselmesine neden oldu. Sonuç itibari ile ülkemiz ekonomisi kara pazartesiyi 22 milyar küçülerek atlattı.

Ak partini kapatılması için açılan dava çok daha önemli bir noktada karşımıza çıktı. Türkiye’nin 50 milyar dolarlık yatırım beklediği EXPO 2015 oylamasına davanın gölgesi düşebilir endişesi yaşanıyor. 31 Mart’ta Paris’te yapılacak oylama sonucuna göre eğer Milano kazanırsa, Türkiye’nin gelmesi için var gücüyle uğraştığı dev organizasyon ve 50 milyarlık tarihi yatırım desteği çöpe gidecek.

Salı gününe gelindiğinde ise borsa pazartesiye oranla güne 612 puanlık artış ile başladı. Dolar 1,25, Euro 1,98 olurken, kriz sadece altına yaradı, geçen yıl %31,5 değer kazanan altın, bu yılın başından bu yana % 50,6 oranında değerlendi. Belirsizlik ortamının sürmesi halinde altın fiyatlarının daha da yükselmesi bekleniyor.