Bu yıl fiyatıyla yüz güldürmeyen fındıkta gelir desteği için başvuru süreci başladı. Hala 11 ila 12 TL arasında gidip gelen ancak beklentinin 15 TL olduğu fındık konusunda üreticilerin umutlu bekleyişi devam ederken desteklemelere ilişkin İl Tarım'dan bilgilendirme geldi.

Bakanlar Kurulu kararları ile yürürlüğe konulan Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik gereğince ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan ve fındık üretici belgesine sahip üreticilerine 2015 yılı ürünü için 170 TL/da alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, 19 Aralık 2015 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2015 yılı ürünü alan bazlı gelir desteği başvurularının en geç 1 Nisan 2016 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerektiğini vurguladı. Kabaoğlu, kayıtların il veya ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine bizzat başvurularak yapılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca “2015 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlarını yaptıran veya güncelleyen çiftçilerimizin başvuru dilekçesi ve fındık üretici belgesiyle birlikte başvurmaları gerekmektedir.” ifadesini kullandı.

Haber:C.ÜSTÜNER