1999 yılında yaşanan depremler Düzce için her açıdan dönüm noktası oldu. Yıllarca il olmayı bekleyen şehir, yerle bir olunca apar topar il statütüsüne getirildi. Toparlanması uzun zaman alan şehirde her alanda sıkıntılar başgösterdi. Genellikle D-100 karayolu güzegahında konuşlanan az sayıda fabrikadan ayakta kalanlar üretime devam edebildi. Düzce'nin sanayiye olan ihtiyacına organize sanayi bölgeleri ile çözüm arandı. En uygun yer olarak Beyköy beldesi belirlendi ve sanayiye açıldı. Kısa sürede teşviğin de etkisiyle bir çok firma yatırım için Düzce'nin kapısını çaldı ve 1 organize sanayi bölgesi yetersiz kalınca ikincisi kuruldu. Şu günlerde alt yapının hazır olması nedeniyle sesli olarak dile getirilmese de mevcut OSB alanını genişletme planı olduğu kulaktan kulağa dolaşıyor. Bu durum, halihazırda bekleyen sanayi alanlarının neden değerlendirilemediği sorusunu akıllara getiriyor.

 

Uzel arazisi biçilmiş kaftan

 

Bugüne kadar dev yatırımları sürekli elinden kaçıran Düzce'de Uzel Holding'e ait bin 32 dönümlük arazi 16 yıldır boşu boşuna bekletiliyor. Depremden önce dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan traktör fabrikasında bir süre sonra çalışmalar durmuştu. 3 bin kişi kapasiteli fabrika için alanda bir daha çivi çakılmadı. Büyük bir yatırıma kavuşmayı beklerken Düzce'nin hevesi kursağında kaldı. O tarihten sonra bir çok büyük yatırımcı keşif için gelse de sonuç hüsran oldu. Son olarak Alman otomotiv devi BMW'nin lojistik tesisi kurma hedefiyle Türkiye'de yer arayışına girdiği gündeme geldi. 650 dönüm gibi bir araziye ihtiyaç duyan firma için Düzce'deki sanayi imarı da mevcut olan bin 32 dönümlük arazi biçilmiş kaftan gibi dursa da BMW heyetinin incelemesi komşu il Sakarya ile sınırlı kaldı. Firmadan henüz nihai karar ya da incelemeye ilişkin resmi bir açıklama yapılmaması fırsatın hala Düzce lehine değerlendirilebileceği umudunu doğuruyor.

 

Yatırımlar bir bir kaçıyor

 

Öte yandan konumları ve alt yapıları nedeniyle yatırımcıların gözbebeği olan Sakarya ve İzmit gibi iller sanayiyle dolup taşarken bu illerin çok yakınında olan Düzce, yatırımları bir bir kaçırıyor. Fenerbahçe'nin Topuk Yaylası'ndaki büyük yatırımından sonra tesis için kolları sıvayan Beşiktaş yer olarak Kurugöl'ü beğenmiş ancak kiralama değil satın alma şartı koşmuştu. Devletin olan Kurugöl'deki arazi için resmi prosedürler gereği satış gerçekleşemedi ve alan geçtiğimiz günlerde piknik yeri olarak Düzce Belediyesi'ne kiralandı.

 

Sanayici sorun istemiyor

 

Bir yatırımın daha böylelikle elden gittiği Düzce'de sanayicilere sunulan fırsatlar kadar engeller de sık sık tartışma konusu oluyor. Özellikle merkezden TEM otoyoluna bağlantısı olmaması Düzce'nin hanesine eksi olarak yazılıyor. Bunun yanı sıra sanayinin kalbi konumundaki Beyköy'e giden ve günde yüzlerce kamyonun kullandığı yolda genişletme çalışmalarının OSB'ler kurulduktan uzun bir süre sonra yapılması da yine olumsuz etkiye yol açanlar nedenler arasında yer aldı. Karasu'ya savunma sanayi alanında fabrika kurmaya hazırlanan BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahibi Ethem Sancak'ın yatırım kararını nasıl aldıklarını anlatırken "Burası coğrafi konum itibariyle bizim için çok önemli. Projemizi gerçekleştirmemiz için hiçbir olumsuz yön yok. Sayın Cumhurbaşkanımız en uygun yerin Karasu olduğunu, doğalgaz, liman, karayolu ve ilerleyen yıllarda demir yolunun da gelmesiyle biçilmiş kaftan olduğunu bildirdi." sözleri sanayicinin her yönüyle sorunsuz bir alan aradığını açıkça ortaya koyuyor.
 

Ankara ve İstanbul gibi iki metropol şehrin ortasında yatırıma uygun ve mevcutta boş sanayi arazileri de bulunan Düzce'ye köklü firmaları çekmek için Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere tüm ilgili kesimlerin hem Ankara hem de sanayiciler nezdinde daha etkin görüşmeler yapması bekleniyor.  

HABER;C.ÜSTÜNER