Fındık sezonu yaklaşırken, Fiskobirlik, içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulabilmek için her yolu deniyor. Daha önceleri devletin rahatlıkla borç verdiği birlik, artık kredi alabilmek için yüklü teminatlar gösteriyor.Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 30 Bin ton fındığı Fiskobirlik'e borç olarak vermesini öngören Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin borç olarak vereceği fındığı alabilmek için sahibi olduğu gayrımenkulleri teminat olarak gösterdi. Fiskobirlik bu suretle 33 Milyon YTL borçlanmış olacak.

Kilogram birim fiyatı 1,10 YTL'den yapılan fındık devri, altı aya kadar vadeli ve vade farksız olarak gerçekleşirken, Bakanlar Kurulu Kararına göre bu satıştan elde edilen gelir öncelikle Fiskobirlik'in üreticiye olan borçlarının ödenmesinde kullanılacak.

Fiskobirlik 30 bin ton fındığı alabilmek için, satışa esas tutar olan 33 Milyon YTL'nin iki katı, yani 66 Milyon YTL karşılığında gayrimenkulü teminat göstermek zorunda kaldı. Durum fındık üreticileri arasında devletin Fiskobirlik'e güveni olmadığı şeklinde değerlendirildi.