Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca bugünkü Resmi Gazete’de Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik Değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Müjde niteliğindeki değişiklikler 4,5 milyon LPG’li araç sahibini, araçlarda tadilat yapan KOBİ niteliğindeki 5.000 firmayı, üretim yapan traktör firmalarını ve cam filmi montajı yapan işyerleri yakından ilgilendiriyor.

4,5 milyon LPG’li araç sahibine müjde
LPG dönüşümü yapılan araçlarda bürokratik ve mükerrer işlemleri ortadan kaldırılmak, araç sahiplerine yansıyan ek maliyetleri azaltmak ve büyük ölçüde zaman tasarrufu sağlamak amacıyla düzenlemeye gidildi. 4,5 milyon LPG’li araç sahibine kolaylık sağlaması amacıyla mevcut LPG’li araçlarda ve yeni LPG dönüşümü yapılacak araçlarda, araç muayenesi öncesinde gaz sızdırmazlık/montaj raporu almak için Makine Mühendisleri Odasına veya Türk Standartları Enstitüsüne gidilmesine ve ilave ücret ödenmesine yapılan değişiklik ile gerek kalmayacak. Bu sayede, LPG’li araç sahiplerinin yıllık 20 milyon TL ilave ücret ödemeyecek ve yılda ortalama 500 bin saatlik bir zaman tasarrufu sağlanacak. Yeni uygulama ile Yakıt Sistemi Montaj Belgesi dâhil tüm işlemler LPG dönüşümü yapan yetkili firmalarca yapılacak ve LPG’li araçlar muayenesi yapılmak üzere doğrudan araç muayene istasyonlarına gidecek. LPG’li araçlara yönelik yapılan düzenleme 1 Ocak 2018’den sonra zorunlu olmak üzere, bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Ayrıca, yeni üretilecek LPG tanklarında tankın ömrünün de yazılması zorunlu oldu. Bununla birlikte, LPG dönüşümü yapan firmaların düzenli olarak denetlenmesi sağlanacak.

Araçlarda tadilat yapan KOBİ niteliğindeki 5.000 firmaya müjde
Araçlarda tadilat yapan KOBİ niteliğindeki 5.000 firmayı yakından ilgilendiren değişiklikle münferit araç imalatı/tadilatı yapan iş yerleri için ilave maliyet ve bürokratik süreç oluşturmaması bakımından TSE’den alınan Hizmet Yeterlilik Belgesi şartı kaldırıldı. Bu sayede, birçok firmanın üretimini zorlaştıran uygulamaya bütünüyle son verildi.

Traktör üretimi yapan firmaları ilgilendiriyor
Türkiye’de üretim yapan traktör firmalarına yönelik traktör sanayisinin gelişmesi ve geleceği düşünülerek ithal edilen traktörlerin satış ve tescil sürelerini düzenleyen yeni yönetmelik maddesi yürürlüğe girdi.

Cam filmi montajı yapabilecekler
Ürettiği veya ithal ettiği cam filmleri için onay alan cam filmi imalatçıları/ithalatçıları ve bunlarla sözleşmesi bulunan firmalar doğrudan cam filmi montajı yapabilecek. Ayrıca, araç yetkili servisleri ve cam filmi imalatçıları/ithalatçılarından, onaylı cam filmi temin edebilen firmalar da cam filmi montajı yapabilecek. Buna ilişkin yönetmelik maddesi 26 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.

Haber:Y.SEVER