Geçen sezonun aksine bu yıl yüksek rekolteyle üreticinin büyük umut bağladığı fındıkta beklenen olmadı, fiyatı giderek düşmeye başladı. Sezon başında 14-15 lira arasında satılan fındık 9 liraya kadar geriledi. Bundan da en çok zararı ürününü pazara indirmeyip  “yüksek fiyatla satarım” umuduyla evinde saklayanlar gördü. Fındıktaki bu düşüş ziraat odalarını harekete geçirdi.  Giresun İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman başkanlığında bir araya gelen oda başkanları, üreticilerden gelen talep doğrultusunda fındıkta tekelleşmeye ve fiyat düşüşüne "dur" dermek için ses getirecek bir eylem yapma kararı aldı. Giresun, Ordu ve Trabzon Ziraat Odaları, İtalyan bir markanın Trabzon’un Arsin ilçesinde bulunan fındık kırma fabrikası önüne siyah çelenk bırakacak.

Fındık fiyatındaki düşüşe son vermek ve tekelleşmenin önüne geçmek için üreticinin hakkını sonuna kadar savunacaklarını açıklayan oda başkanları “Hiç kimse fındık üzerinden hesap yaparak ucuza kapatmaya çalışmasın. Ziraat Odaları olarak fındıkta tekelleşmenin önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız. Bu bir başlangıçtır. Gerçekleştireceğimiz eylem bir uyarıdır. Bundan sonraki süreçte aynı tutum devam ederse üreticinin tepkisi artarak devam edecektir” dedi.

Öte yandan Türkiye’nin yüzde 10 fındık ihtiyacını karşılayan Düzce’de oda başkanlarının sessiz tutumu dikkat çekiyor. Diğer illerdeki ziraat odaları başkanları bakanlık nezdinde görüşmeler ve eylemlerle yaparak birlikte hareket ederken, Düzce’deki oda başkanlarının herhangi bir girişimde bulunmaması tepki topluyor.

Haber;S.KAŞKIR