Başta muhalefet partileri olmak üzere elindeki fındığı satışa çıkarmasına büyük tepki gösterilen Toprak Mahsul Ofisi (TMO), geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile satış ve analiz süreçlerinin şeffaf şekilde yapıldığını ve takip etmek isteyen herkese açık olduğunu vurgulamıştı. Ancak bu açıklama da tepkileri dindirmedi. Üreticiyi mağdur etmek ve tekel firmanın ekmeğine yağ sürmekle suçlanan TMO’nun satış kararı ile ilgili bu kez açıklama AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’den geldi. Haber ekibimizin sorularını yanıtlayan Keşir, fındıktaki sorunların bir taneyle sınırlı olmadığına işaret etti.

“Her yıl sadece hasat sonrası fiyatı konuşmamalıyız”
Keşir, “Fındığın tek sorunu mahsul sonrası fiyat değil, fındığın başka pek çok sorunu var. Bir tanesi iyi tarım. Fındıkta biz iyi tarım örneklerini çoğaltmak zorundayız ve biz her yıl sadece hasat sonrası fiyatı konuşmamalıyız. Şimdiki tarım bakanımız yeni göreve geldiğinde fındık üreticisi olan illerin her birinden her milletvekiliyle bir toplantı yaptı ve bu toplantı 4 saat sürdü. Düzce adına ben katıldım o toplantıya. Şehrimizle ilgili beklentilerimiz orada ifade ettik. Bizim kısa vadeli, yani o dönem hasatla yakın bir dönemdi yani hasat sonrası fiyatla ilgili kısa vadeli sorunlarımızı dile getirdik. Orta ve uzun vadeli planlar yapılması gerektiğini ifade ettik.”



“Uluslararası pazarda payımız kaybedersek sorunumuz daha da büyür”

Şuan dünya ülkelerinin fındık dikmeye başladığını belirten Keşir, Türkiye’nin uluslararası pazardaki payının düşmeye başladığını vurguladı. Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, “Çin, İtalya, İspanya artık fındık dikimine başladı. Biz Türkiye olarak neredeyse yüzde 90 dünya ihtiyacını karşılayan bir ülkeyken uluslararası pazarda payımız düşmeye başlıyor. Aşağı-yukarı ürettiğimiz fındığın 450 bin tonunu dünyaya satan bir ülkeyiz. Eğer bu payımızı kaybedersek içeride sorunumuz daha da büyür. Biz hem fındık üretim kalitemizi hem de verimliliğimizi arttırmalıyız. Yani fındık çiftçiliğinde yılın 1 ayı değil, farklı aylarda da yapılan teşviği arttırmalıyız.” diye konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER