Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 1 Ekim'den itibaren doğalgaza yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı gelen indirimle sevinen vatandaşın hevesi kursağında kaldı. Doğalgaz fiyatları bugünden geçerli olmak üzere yüzde 9.8 oranında arttırıldı. EPDK ise elektrik toptan satış birim fiyatının 18.91 TL'den 20.80 TL'ye çıkarıldığını açıkladı.

Elektrik Üreticileri Derneği'nden yapılan açıklamada, bu zammın konutlara yüzde 10 olarak yansıyacağı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Doğalgaza yüzde 9.8 zam geldi, ortalama bir ailenin aylık faturasına 61 lira yük bindi. Bu artışlara son akaryakıt zamları da eklenince, ortalama bir ailenin aylık enerji faturası 61 lira artmış oluyor. BOTAŞ, dün geceden geçerli / olmak üzere doğalgaza yüzde 9.8 zam yapıldığını açıkladı. Dün elektrikte de toptan alım birim fiyatı 18.91 TL'den 20.80TL'ye yükseltildi. EPDK'nın konutlara verilen elektriği yüzde 10 artırdığını duyuracağı öğrenildi. Zam öncesi aylık 400 liralık doğalgaz faturası ödeyenler bugünden itibaren 439,9 Lira ödemek zorunda. İki günde gelen doğalgaz ve benzin zamları, aile bütçesine ortalama 51 lira ek yük bindirmiş oldu. Bugün de konutlarda gelmesi beklenen yüzde 10 zamla beraber aylık fatura giderinin de 61 lira çıkması bekleniyor.“

"ENFLASYONU AZDIRACAK!"
Bu zamların ardından vatandaşın aylık faturası artacağı gibi sanayicinin de maliyetinin yükseleceği vurgulanan açıklamada, "Bu artışlar, gıdadan tekstile ve ulaştırmadan kadar tüm hayatımızı etkileyecek. Bu yıl enflasyonla mücadaleyi esas alan Merkez Bankası'nın da işi giderek zorlaşmış olacak. Çünkü birkaç ay içinde enerji maliyetinin, enflasyona yansıması da kaçınılmaz olacak...

"6 AYDA ELEKTRİĞE ZAM YÜZDE 19'U AŞACAK"
Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 50'si doğalgaz çevrim santralleri ile gerçekleşiyor. Yani doğalgaza zam, elektrik fiyatlarını da otomatik olarak arttırıyor. Bu son zamla birlikte elektrik fiyatları 6 ayda yüzde 19,26 daha pahalanmış oldu. Bu yıl, mart ayında 90 lira ödeyen bir ailenin elektrik faturası, bugün beklenen zammın ardından 107,1 liraya çıkmış olacak." ifadeleri kullanıldı.

"AİLELERİN ENERJİ FATURASI KABARDI"
Açıklamada ayrıca bu zamlar öncesinde gelen akaryakıt fiyat artışlarının da vatandaşın belini büktüğü üzerinde durularak, "Mart ayı başında 45 litrelik benzin deposu 199 liraya dolarken, bu rakam bugün itibarıyla 217 liraya çıktı. Ayda 3 depo benzin tüketen bir otomobilin aylık depo masrafı da 598 liradan 652 liraya fırladı. Yani otomobili olan bir ailenin aylık yakıt gideri 54 lira artmış oldu... Kaba bir hesapla marttan bu yana doğalgaz, elektrik ve yakıttaki fiyat artış- Llarının ortalama bir aileye maliyeti aylık bazda 187,15 liraya fırladı." denildi.