Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; doğalgaz piyasasındaki tarifeler artık EPDK onayına tabi tutulacak. EPDK’nın onayladığı tarifelerin hüküm ve şartları, tarifelerin geçerli olacağı süre olan tarife dönemi boyunca bu tarifelere tabi olan tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlayacak.

İlgili tüzel kişilerce hazırlanacak tarifeler, bir önceki tarife döneminin bitiminden 90 gün önce Kuruma sunulacak. EPDK ilgili tüzel kişilerin mali verileri ve tarife önerileri ile piyasa verilerinden hareketle tarifeleri belirleyecek ve Kurul onayına sunacak. Onaylanan tarifeler Kurul tarafından belirlenen yeni tarife dönemi boyunca ilgili tüzel kişiler tarafından uygulanacak. Tarife esasları ve limitleri EPDK tarafından enflasyon ve diğer hususlar göz önüne alınarak tarife dönemi içerisinde yeniden ayarlanabilecek.

Piyasa faaileyetine yeni başlayacak olan tüzel kişiler tarife önerilerini, faaliyete başlayacakları tarihten en geç 90 gün önce EPDK'ya sunması gerekiyor. Tarife önerilerinde, tüzel kişilerin piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan hiçbir unsur yer almayacak.

Usulüne uygun olarak yapılmadığı tespit edilen tarife başvuruları, eksiklikler giderilene kadar işleme konulmayacak ve başvuru sahibine yazılı olarak bildirimde bulunularak, eksikliklerin giderilmesi amacıyla süre verilecek. Tüzel kişinin başvurusunu zamanında yapmaması veya eksiklikleri öngörülen sürede gidermemesi halinde EPDK tarifeleri resen belirleyecek. Kurul tarafından onaylanan tarifeler, ilgili tüzel kişi tarafından kamuoyuna duyurulacak.