Erol Tayhan’la Manşet Programına katılan Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, 4 TL’den alıcı bulan fındık fiyatında daha fazla düşüş beklemediklerini söyledi.
Karslıoğlu, “Bu fiyatın çok altına düşmesi beklenmiyor. Bir rakam söylemek doğru değil. Yukarının ucu açık ama fiyatın çok düşeceğine inanmıyorum. Bu dakikadan itibaren fiyat küçük küçük yükselebilir ama hızlı bir düşüş beklenmiyor. Çiftçinin lehine seyredecek gibi duruyor.” diye konuştu.
Düşük Fiyat Tüccarın Aleyhine
 Fındık fiyatlarının düşük seyretmesinin tüccarın lehine olmadığını söyleyen Karslıoğlu, “Fındığın fiyatı ne kadar az olursa tüccarın, borsanın zararına. Biz de fiyatın yüksek olmasını istiyoruz. Ancak ‘fiyat yüksek olursa tüccarın işine yarar’ diye görüş var. Düşük olması ancak yurtdışındakilerin işine yarar.” diye konuştu.
Batı Karadeniz’de fındığın yüzde 60’ının piyasaya inerken, Doğu Karadeniz’de üreticinin fındığını beklettiğine dikkat çeken Karslıoğlu, “Doğu Karadeniz’deki üretici bu fiyatı beğenmiyor. Bizimkiler de beğenmiyor ancak bizde bir panik var. 'Bundan fazla yükselmez' anlayışı hakim oldu. Fındık piyasaya daha erken sürüldü. Doğu Karadeniz’de çiftçinin tarım ekonomisi daha iyi. ” dedi.
Nakdi Durumları Müsait Değil
Yeniden fındık alımına başlayan FİSKOBİRLİK’le ilgili olarak Karslıoğlu, FİSKOBİRLİK’in ürün almaya nakdi durumunun müsait olmadığını savunurken, fiyatların düşük seyrettiği fındık sektöründe, FİSKOBİRLİK'in alımlara başlamasıyla fiyatların yükseldiği görüşünün de doğru olmadığını söyledi.
Karslıoğlu, FİSKOBİRLİK gibi bir kooperatif yerine illerde küçük kooperatiflerin kurulmasının rekabet ortamı yaratacağını da sözlerine ekledi.

 

Haber; S. KAŞKIR