Döviz kurlarında yaşanan hareketliliği fırsata çevirip ürünlerine zam yapan market ve işyerlerine göz açtırılmıyor. Düzce’de bunun önüne geçmek isteyen Düzce Valiliği gerekli talimatı verdi. Bu doğrultuda Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri Düzce’deki işyerlerinde fiyat kontrollerine başladı. Ürünlerde haksız fiyat değişimi olup olmadığı mercek altına alınırken, yapılan denetimlerle ilgili olarak açıklama yapan Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar, Vali Dağlı’nın talimatı doğrultusunda denetimlerin sürdürüleceğini ifade etti.
 


Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin “Haksız Ticari Uygulama Yasağı” başlıklı 28. maddesine göre; tüketiciye yönelik bir ticari uygulamanın, mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir. Bir mal veya hizmete ilişkin tüketici işleminden önce, işlem sırasında veya işlem sonrasında haksız ticari uygulama yapılamaz” denilmektedir.

Yine yönetmeliğin ilgili bölümüne göre; girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak yasak.

Haber: H. GÜRSOY