Fed’in faiz politikasına ilişkin açıklamaları ve Ramazan Bayramı’nın gelmesi dövizde hareketliliğe sebep oldu.

9 günlük bayram tatilini fırsat bilerek tatile çıkan vatandaşların yanı sıra, yurt dışından ülkeye akın eden gurbetçiler, adeta ekonomiye can verdi.



Bu ek olarak Amerika Birleşik Devletler Merkez Bankası’nın (Fed) izlediği politikadan memnun olduklarını ve faiz oranlarında değişiklik yapmayı planlamadıklarını açıklaması dolarda düşüş hareketine yol açtı.

Bayram öncesi 5,9 üzerinde seyreden dolar kuru, yaşanan son gelişmelerin ardından 5,6’ya kadar yaklaştı ve ekonomi rahat bir nefes aldı.



“Milletin ilgisi ve turizm bunda etkendir”


Dolardaki düşüş hareketliliğine değinen döviz bürosu yetkilisi Suat Özgüner şunları kaydetti:

“Bayramda önce oldukça yüksekti, Şimdi bayram tatilinin girmesi ile birlikte düşüşe geçti. Milletin ilgisi ve turizm bunda etkendir. Ancak tam olarak neden düştüğünü beyan edemem. Zaten bunu bilsek burada bir haftada başka şeyler yaparız.”



“5.600’lere kadar düştü”

Dolardaki düşüşün oranını açıklayan Özgüner şu bilgileri verdi:

“Bayram öncesi 5.900 bandındaydı, şimdi 5.600’lere kadar düştü. İstanbul piyasası açık durumda. Bankalarda açık. Bunu görebiliyoruz. Bu düşüş bayramdan sonra da devam eder mi bir bilgim yok.”



“Çünkü altın alımı başlar”

Altının değerine ilişkin ifadelerle konuşmasını sürdüren Özgüner şunları söyledi:

“Yaz aylarının gelmesi ile Türkiye’de düğünler yapılır. Bu da altın fiyatlarına etki eder. Çünkü altın alımı başlar. Çeyrek şu anda 414 lira civarında. Çok yükselmedi aslında şu ana kadar. Ramazan ayında ve sonrasında da böyleydi. Bu şekilde de devam ediyor.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: E.K.DURSUN