Düğünlerin vazgeçilmezi olan altınların fiyatı yükselince dolandırıcılar da piyasaya sahte altın sürmeye başladı. Vatandaşların altın alırken ve bozdururken dikkatli olması gerektiği yönünde uyarılar peş peşe gelince haber ekibimiz hem altının fiyatlarındaki durumu hem de sahte altınla gerçek altın arasındaki farkı kuyumcu esnafına sordu.



“Normal seyrediyor”

İlk olarak altın fiyatları hakkında konuşan Kuyumcu Mustafa Kubilay, “Altın fiyatları çok etkilenmedi. Beklenenin üzerine seyretmedi, büyük bir etki olmadı. Çok düşecek dediler, yükselecek dediler, ikisi de olmadı. Şu anda normal seyrediyor.” şeklinde konuştu.

“Her sene bir düşüş gerçekleşiyor”

Düğün sezonunun açılması ve altına rağbeti de değerlendiren Kubilay şunları söyledi:
“Vatandaşın alım gücünde, her sene bir düşüş gerçekleşiyor. Büyük bir talep olmuyor. Çeyrek yerini gram altına bıraktı. 1 gram yerini yarım grama bırakıyor. Şu anda gram altın üzerinde daha çok ağırlık var.”



“Fiyat farkı varsa dikkatli olun”


Sahte ve düşük ayarlı altınlardan kaçınmak için de tüyolar veren Mustafa Kubilay şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaş ürünlerin arasında çok fazla bir fiyat farkı varsa dikkatli olsun. Biz mesleğin içinden geldiğimiz için altının sahtesini ayırt edebiliyoruz. Ama satış anında, ürünün fiyatından çok fark oluyorsa, düşük ayarlar devreye giriyor. Bir ürün normal değerinin altında satılmaz. Satılıyorsa bir sıkıntı vardır.”

Altında son durum

Son olarak altın fiyatlarının güncel durumu hakkında bilgi veren Kubilay şunları kaydetti:

“Bugün itibari ile çeyrek altın 390 TL, gram altın 225 TL, yarısı da 115 TL olarak işlem görüyor. Bilezik fiyatı da 220 TL. Hepsi 22 ayardır.” 



“Güvenilir ve bilinir esnaftan alışveriş yapın”


Öte yandan altın alışverişinin güvenilir ve bilinir esnaftan yapılması gerektiğini bildiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, de “Her yıl düğün sezonunun başlamasıyla birlikte özellikle gram altına ve çeyrek altına olan talep artıyor. Ancak altın fiyatları geçen yılın Nisan ayına göre büyük oranda artış gösterdi. Geçen yıl Nisan ayında 278 TL’den satılan çeyrek altın şimdi 375-380 TL bandında satılıyor. Düğünlerde en çok tercih edilen çeyrek altının fiyatı geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 35 artış gösterdi. Bunu fırsat bilen sahtekarlar yine iş başına geçebilir. Sahte altını gerçeğinden ayırt etmek uzmanlık gerektirdiği için vatandaşlarımız altın alışverişi yaparken çok dikkatli olmalı. Altın satın alırken de, bozdururken de bildikleri ve güvendikleri kuyumcu esnafını tercih etmeli.” şeklinde konuştu.

Haber: C.ÜSTÜNER