Düzce'deki ev kiraları büyükşehirlerle yarışır oldu. Artık 'lüks' olarak nitelendirilen yeni binaları kiralamak iyi bir gelir olmasını gerektiriyor.

Süreç nasıl başladı?
1999 yılında 3 ay arayla iki büyük depremle yıkımı yaşayan şehirde, konut ihtiyacına bağlı olarak başlatılan yapılanma süreci ilk olarak Kalıcı Konutlar bölgesinde yoğunlaştı. Çadırlarda kalan binlerce vatandaşın yeniden ev sahibi olabilmesi için devlet tarafından yaptırılan konutların yanı sıra evleri orta ve az hasarlı olanlara ise onarım yardımı yapıldı.

Yeni dönemi başlatan yönetmelik
Depremin üzerinden geçen 5 yılın ardından ise inşaat sektörünün Düzce'de kıpırdanmaları başladı. Ancak kat imar izninin 3 olması müteahhitlerin Düzce'ye pek fazla rağbet göstermemesine neden oldu. Tarihler 3 Mayıs 2007'yi gösterdiğinde deprem bölgesi haritası baz alınarak hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" inşaat sektöründe yeni bir dönemin başlangıcı oldu. 17 Ağustos Depremi'nde oluşan yıkım göz önüne alınarak ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hazırlanan yönetmelik ile depreme dayanıklı şekilde yapılacak yeni binalarda, malzeme ve işçilik bakımından da "Genel Teknik Şartnameye" uygunluk yakından takip edildi.

Yapılaşma hız kazandı
Bu dönemde Düzce'de hızlı bir yapılaşma süreci de başladı. Düzce Belediye Meclisi tarafından onaylanan imar planı değişiklikleri ile yapılaşmaya açılan alanlar, yapı sektörünün gözlerini Düzce'ye çevirdi. Hak sahiplerinin fazla olduğu arsalarda hisse toplama yoluna gidenler tek tek müteahhitlerle anlaştı. Böylelikle şehir merkezinde yeni binaların sayısı giderek arttı. Aynı zamanda inşaat firmalarının bir çok mahallede yaptığı toplu konutlar ile Düzce'de site yaşamı da giderek yükseldi.

Yapılaşma da kiralar da arttı
Son yıllarda ise hem kat imar izninin kimi bölgelerde 4'e yükselmesi hem de artan nüfusa bağlı olarak çarşı çevresi yeni konutlarla doldu. Kalıcı Konutlar Bağlantı Yolu etrafı ile kat kısıtlaması olmadan 42 katlı binaların bile yükseldiği Konuralp müteahhitlerin iştahını kabartan en başlı adreslere dönüştü. Artık konut talebinin rahatlıkla karşılandığı Düzce'de ev kiralarında da gözle görülür bir artış meydana geldi.

Düzce'deki yükseliş dikkat çekiyor
Maliye Bakanlığı’nın kira beyannameleri istatistiklerinden yola çıkan Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; Düzce, Bolu ve Van gibi depremlerden büyük zarar gören illerdeki kira artışlarının yüksek düzeyde olması dikkat çekiyor. Bu illerde evlerin yıkılması ile konut stokunun azalmasının yanı sıra yeni yapılan evlerin daha kaliteli malzeme ile biraz daha lüks yapılmasının kiraları arttırdığı tahmin ediliyor.

Kiralar 700 ila 1500 TL arasında
Bugün şehir merkezindeki lüks binalar 700 TL'den başlayan fiyatlarla kiraya sunuluyor. 1+1, 2+1, 3+1 ve dublex şeklinde seçenekleri bulunan kiralık dairelerin fiyatları 1.500 TL'ye kadar yükseliyor. 

Haber:C.ÜSTÜNER