Son 3 sezondur fiyatta yana yüzü gülmeyen fındık üreticileri hasatlarını yaptı, ürünlerini kurumaya bıraktı… Ancak hala fındığının kilogramını kaç lirada satacağını bilmiyor.

6 Eylül 2017 tarihinde serbest piyasaya müdahale amacıyla alım yapmaya başlayan TMO, bu yıl da fındık alacak ancak fiyat konusunda kurumdan haftalardır bir açıklama gelmemesi eleştirilmeye devam ediyor.

“Üretici ne yazık ki emeğinin karşılığını alamamaktadır”
Cumhuriyet Halk Partisi Düzce İl Başkanı İlhan Duru, yaptığı yazılı açıklama, her geçen yıl gerek dünyada gerekse Türkiye’de üretim değeri artan fındığın Düzce’nin de en önemli ekonomik değerlerden birisi olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Türkiye, dünya fındık üretiminin ortalama yüzde 70’ini gerçekleştirmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde 33 ilimizde fındık üretimi gerçekleştirilmekte, toplam fındık dikim alanlarının da yüzde 9’u Düzce’dedir. İl genelinde 631.440  (Da) alanda yaklaşık 54-60 bin ton fındık elde edilmektedir. Bu rakamlara göre de Düzce fındık üretiminde Türkiye’de 6’ıncı sırada yer almaktadır. Böylesine önemli bir değer olan fındık için üretici ne yazık ki emeğinin karşılığını alamamaktadır.”

“İnsanlar ürünü ne kadara satacaklarını bilmiyor”
Fiyat konusundaki belirsizliğe tepki göstererek açıklamasını sürdüren Duru, “Temmuz ayı son haftası ile birlikte fındık hasadına başlanmasına rağmen halen piyasada fiyat oluşmamıştır. Şu an insanlar fındık bahçesinde çalışıyor fakat hasat edecekleri ürünü ne kadara satacaklarını bilmiyor. Çiftçilerde rekolte açıklanması ve fiyat beklentisi var. Bu muğlak durumun ortadan kalkması lazım. 'Fındık serbest piyasa şartlarında belirlenecek' denildi ve öyle oluyor ama her ne kadar serbest piyasa şartlarında belirlenecek olsa da üstü kapalı ve belirsiz bir ortamın olmaması lazım. Bu durum fındık üreticilerinde, müstahsillerde karamsarlık oluşturuyor.”

“FİSKOBİRLİK'in alım kampanyasına dahil edilmesi TMO'nun gücüne güç katacaktır”
Resmi olarak fındık alım fiyatı açıklanmadan serbest piyasada oluşan fiyatların birçok spekülasyona neden olduğuna dikkat çeken Duru, “Serbest piyasa şartları maalesef geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Üreticilerimiz bu sezon da aynı mağduriyeti yaşamak istemiyor. Bu noktada üretici maliyeti ve refah seviyesi düşünülerek adım atılması gerekiyor. Ulusal Fındık Konseyi tarafından, maliyet esaslarına göre, fındık fiyatının en az 15 lira olması gerektiği açıklandı. Üreticinin masrafları, mazot ve harmanlama giderleri bellidir. Bunlar bu şekildeyken 15 lira gibi bir rakam fındık için yüksek bir rakam değildir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alım kampanyası ve fındık taban fiyatını bir an önce belirleyerek kamuoyu ile paylaşmalıdır. Ayrıca TMO'nun fındık alım kampanyasına bu sezon FİSKOBİRLİK de dahil edilmelidir. Fındık sektöründe bir denge unsuru olan FİSKOBİRLİK'in alım kampanyasına dahil edilmesi ve bir yerinde olması, TMO'nun gücüne güç katacaktır.” ifadelerini kullandı.


Haber: C. ÜSTÜNER