Geçtiğimiz hafta altının son iki yılın en düşük fiyatını görmesi kuyumcuları hareketlendirirken çoğu vatandaşın çeyreğe hücum etmesi kuyumcularda çeyrek altın bulunamaz duruma getirdi. Hem esnafın hem de vatandaşın yüzünü güldüren düşen altın fiyatları konusunda değerlendirmelerde bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"Düşen altın fiyatları düğünleri canlandıracak" dedi.

Uzun süren kış mevsiminin arkasından havaların düzelmesiyle düğün mevsiminin başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Düğün mevsimi geldiğinde piyasalar hareketleniyor. Düşen altın fiyatları düğünleri eski güzel günlerine götürecek. Son yıllarda yüksek seyreden altın fiyatları düğünlerdeki takı miktarını düşürmüştü. Altın fiyatları düşünce takı miktarı da artacaktır' dedi.

'Farklı 20 sektörü canlandırıyor'

Her yıl yüzde 10 büyüyen düğün sektörünün 13,2 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Düğün sektörü dediğimiz, mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan matbaacıya, düğün salonundan kuaförüne, çeyizden tekstile, pastacıdan şekerciye, çiçekçiden taksiciye, emlakçıdan inşaatçıya kadar uzanan 20 farklı sektörden binlerce esnaf ve sanatkar ile işletmeyi yakından ilgilendiren 13,2 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştı. Bilhassa durgun geçen yaz aylarında yapılan düğünler sektörü canlandırmaktadır. Bu sektörün hareketlenmesinin hem ülkemiz hem de esnaf ve sanatkârımız açısından büyük önemi vardır' diye konuştu.

'Düğün maliyetinin 4'te 1'i takı maliyeti'

Ülkemizde her yıl 600 binin üzerinde çiftin evlenerek piyasaları hareketlendirdiğini ifade eden Palandöken, 'Düğün denildiğinde akla ilk gelen altın oluyor. Son yıllarda fiyatının aşırı yükselmesi sonucu altın takan azalmış, damatlar kara kara düşünür olmuştu. Nasıl düşünmesin, 15-20 bin lira civarında olan düğün maliyetinin 4'te 1'ini takı parası tutuyor. Altın alımlarını da tanıdık bildik kuyumcu esnafından yapın. Talebin aşırı artması sahteciliği de hortlatabilir. Vatandaşımızı bu konuda da uyarıyoruz' diye belirtti.