Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhtarlara verdiği yemekte aynı masada oturan Karasu Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Hakkı Topal'ın  Cumhurbaşkanıyla yaptığı sohbeti ilçede yayınlanan yerel bir gazete (Hamle Gazetesi'n)'de paylaştı.Gazete Cumhurbaşkanının kendisine "Karasu'ya sahip çıkın ben BMC fabrikasını Karasu'ya gönderdim" dediğini yazdı. Konunun tekrar Sakarya Yeni Haber Gazetesi'nde gündem olması üzerine görüştüğümüz Karasu Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Hakkı Topal, görüşmeyi ve gelişmeyi doğruladı. Yemekte geçen görüşmenin bu şekilde olduğunu özellikle BMC'nin adının geçtiğini de teyit etti.

BMC'nin Karasu'ya gelecek olması Düzce'de yıllardır atıl halde bekletilen UZEL  Holding'e ait kullanılmayan bin 32 (1.032) dönüm araziyi hatırlattı..İki büyük deprem sonrası Ovapınar, Güven Köyü,  Muradiye Mengencik, Darıyeri Mengencik ve Büyükaçma Köyleri arasında

dönemin 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan arazinin yıllardır kullanılmaz halde bekletilmesi "Düzce için tam bir muamma" olarak algılanırken her tersliğin Düzce'yi bulmasının da faturasını "Düzceli'nin çekmesi" tepkilerin dozajını  artırıyor...UZEL Makina Sanayi tarafından yapılacağı açıklanan "traktör fabrikası'nın temeli büyük bir heyecanla atılmış ve faaliyete geçeceği gün Düzce'de büyük heyecan yaratmıştı...Cumhurbaşkanı Demirel, dönemin tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı başta olmak üzere dönemin Düzce Valisi Fikret Güven'in de katıldığı temel atma töreninde Düzce için ferahlatıcı ciddi açıklamalar yapılmıştı.

            "AMERİKA'YA TRAKTÖR SATACAĞIZ"

Süleyman Demirel açılışta yaptığı konuşmada "Traktör Türkiye'de devrimin ifadesidir. Karasabandan pulluğa, çarıktan ayakkabıya geçiş traktör ile olmuştur. Bu fabrikadan Amerika'ya traktör satacağız, hepiniz sevinin" demişti.

            "3 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"

Kurulacak fabrika hakkında bilgi veren Uzel Holding Yönetim Kurulu Başkanı Önder Uzel, "İnşa edilecek Uzel makina fabrikaları 135 bin metrekare kapalı, 1 milyon 100 bin metrekare açık alana yayılacak. Bu fabrikada traktör, yay, jant ve kalıp makinaları olmak üzere 5 ayrı üretim birimi olacak. Yaklaşık 3 bin kişiye iş istihdamı sağlayacak" demişti.

            "DÜZCE'NİN BAHTI DÜZELECEK"

Düzce Valisi Fikret Güven, "Bu fabrika ile Düzce'nin bahtı düzelecek. İlimize büyük bir istihdam sağlayacak. Bizi enkaz altından çıkaran, yok günlerimizde bizi gözeten milletimize teşekkür ediyorum" diyerek temel atılmıştı

            15 YIL GEÇTİ "GELİŞME YOK"

Sakarya Karasu Muhtarlar Derneği Başkanı'ının Cumhurbaşkaın Recep Tayyip Erdoğan'la iftarda yaptığı görüşmede gündeme gelen BMC fabrikasının Karasu'ya yapılacağını açıklanması, "boş ve atıl halde 15 yıldır Düzce 'de Ovapınar Köyü'nde bekletilen UZEL'e ait arazinin böyle bir yatırım için değerlendirilebileceği"  görüşünü haklı çıkarır nitelikte...

 Üstelik bu arazinin bir kısmı için "Yapı Kullanım İzni" alınmış olması, bunun yanında 22 bin dönüm kapalı alana sahip olması  Düzce'deki bu araziyi "daha elverişli, daha rantabl ve daha uygun bir yatırım alanı" kılıyor. Karasu'da yeşil alana inşa edileceği için bölgede tartışmalara yol açan bahse konu fabrikanın Düzce'ye taşınıp taşınmayacağının yetkililer taarfından dikkate alınması gerekiyor.

            "DÜZCE KAZANACAK"

Düzce bu sayede atıl halde bulunan bu araziden kurtulmuş olacağı gibi, üstelik bu arazi üzerinde bulunan fabrika için hazırlanmış kapalı alan da  bir anlamda değerlendirmiş olacak ..Bunun yanında burada kurulacak fabrikada 3 bin kişi istihdam edilmiş olacak..   

Haber:E.TAYHAN