12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nde yıkılan binalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle 2007 yılında açılan 12 davada Düzce Belediyesi toplam 400 bin TL cezaya çarptırılmıştı. Düzce Belediyesi’nin avukatı Hüseyin Yılmaz, cezayı taksitle ödeyeceklerini açıklamıştı. 2008 yılının eylül ayına kadar borçlarının yarısını ödeyen belediyenin geri kalan borcunu ödememesi nedeniyle bankalardaki hesaplarına el konuldu.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can, daha önce de belediyenin borcunu aksattığını ve bankadaki hesaplarına el konulduğunu belirterek, “ Dava açanlar belediye ile uzlaştı ve taksitlendirme yoluna gidildi. 2008 yılının Eylül ayına kadar düzenli ödenen tazminatlar bu tarihten sonra ödenmemeye başladı. Bu sebeple bankalardaki hesaplara ikinci kez el konuldu. Düzce Belediyesi'nin şu anda 200 bin TL borcu bulunuyor.” dedi.

SSK ve vergi borcu da olduğu bilinen Düzce Belediyesi'nin şu anda bankalardaki hesaplarına el konulması nedeniyle belediye personeline maaş ödeyemediği öğrenildi.

Düzce Hastane Caddesi’nde üzerinde bulunan bir pastanede çalışan Mehmet İbil, pastane imalathanesinin bulunduğu 5 katlı binanın depremde yıkılması sonucu ölmüştü. Mehmet İbil’in eşi Kadriye İbil’in avukatı ve aynı zamanda Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can’ın yaptığı araştırma sonucu binanın ruhsatsız olduğu tespit edilerek, ‘Denetim görevini yerine getirmediği’ gerekçesiyle belediye aleyhine 38 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açılmış ve Sakarya 1’nci İdare Mahkemesi, yüzde 100 kusurlu bulduğu Düzce Belediyesi’ni faizleriyle birlikte 106 bin TL tazminat ödemeye mahkum etmişti. 2007 yılı Mayıs ayında sonuçlanan davanın ardından belediyenin tazminatı ödememesi üzerine ilk icra takibi başlatılmıştı. Belediyenin 2008 yılı eylül ayından itibaren her ay ödemesi gereken tazminat borcunu ödememesi ikinci kez bankalardaki hesaplarına el konulmasına neden oldu.