Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, fındığın kilo fiyatının 7 lira civarında olduğunu belirterek, düşük rekolte nedeniyle Sakaryalı üreticilerin yüzünün gülmediğini söyledi. Şenoğlu, yaptığı açıklamada, fındık rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 50 oranında düşüş yaşandığını belirtti.
 Fiyatların rekoltedeki düşüş nedeniyle bu yıl yüksek seyrettiğine dikkati çeken Şenoğlu, "Fiyatlar şu an için iyi durumda. Fiyatlardan memnunuz diyebilirim. Rekolte çok düşük, verimlilik konusunda sıkıntı yaşadık. Sadece biz de değil, bütün Karadeniz Bölgesi'nde rekolte sıkıntısı var. Kuzey bölgelerde rekolte düşük ama güney taraflar ve Düzce bölgesi biraz daha iyi durumda" dedi.
 Fındık üreticisinin yüzünün gülmediğini savunan Şenoğlu, "Geçen yıl 10 kilogram ürün alan üretici bu yıl üç kilogram aldı. Bu üreticinin sevinmesini bekleyemeyiz ama geçen yıl 10 kilogram ürün alıp, bu yıl da beş kilogram ürün alan üretici için pek bir değişiklik yok. Bu üretici fiyatlar yükseldiği için geçen yıl aldığı paranın aynısını alıyor. Genel olarak verim düşüklüğü nedeniyle çiftçilerde sıkıntı var. Bazıları için fiyatların yüksek olması pek bir anlam ifade etmiyor. Yüzde 60 ya da 70 oranında çiftçilerimiz sevinmedi" diye konuştu.
 Şenoğlu, bazı çiftçilerin ürününü elinden çıkarmak için fiyatların yükselmesini beklediğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
 "Fındık fiyatı 7 lira civarında seyrediyor, buna rağmen düşük rekolte nedeniyle üreticilerin yüzü gülmüyor. Durumu iyi olan çiftçiler 'fiyatlar bir lira daha yükselir' diye ürününü bekletiyor. Bana göre fiyatlar 7 ya da 8 lira arasında kalır, daha fazla da yükselmez. Fiyatların yükselmesi o kadar da iyi bir şey anlamına gelmiyor. Bu sefer diğer sektörlerde, mesela yağ sektöründe sıkıntı ortaya çıkıyor. Bunun için geneli düşünmek lazım."

 

Haber; H. İŞCAN