Tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de ticari hayatı olumsuz etkileyen karşılıksız çeklerin, giderek artış gösterdiği son açıklanan verilerle bir kez daha ortaya çıktı. Düzce, karşılıksız çıkan çeklerde Türkiye’de 5. sıraya yerleşti.
 
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, "Ocak Ayı Çek Raporu"nu yayınladı.
 
Karşılıksız çeklerin tutarı yüzde 30 arttı
 
Yılın ilk ayında, bankalara ibraz edilen çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artarak 69 milyar TL, seviyesinde gerçekleşti. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında artarken, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi yüzde 44 oranında arttı.
 
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 3,3 olurken, adet olarak 0,6 puanlıkazalış ile yüzde 3,1 oldu.
 
Düzce Batı’da zirvede yer aldı
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımına göre Düzce, adet olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il arasında yer aldı. 5 il sırasıyla yüzde 6,4 ile Iğdır, yüzde 6 ile Ağrı, yüzde 4,6 ile Bitlis ve Şanlıurfa, yüzde 4,5 ile Düzce oldu. Doğu ve güneydoğu illerinden sonra karşılığı olmayan çeklerdeki sıralamada Düzce’nin yer alması dikkat çekti.
 
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı ve adedinin en fazla olduğu 5 il ise sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir oldu.