Düzce’de ekonominin durumu birkaç aydır olumsuz sinyaller vermeye başladı. Alışverişlerin giderek azalması nedeniyle esnafların büyük bölümü zor bir dönem yaşadıklarını saklamazken, sorunların büyük bölümü ulusal ekonominin durumundan kaynaklanırken, bazıları ise dönemsel nitelik arz ediyor  

Yerel seçimlerin öncesinde, daha önce bir program dahilinde uygulanan mali disiplinin hükümetin 2008 yatırımları nedeniyle gevşeme eğilimine girmesi, petrol fiyatlarında yükselme, vatandaşın alım gücünün azalması gibi tüm Türkiye’yi etkileyen etmenlerin yanı sıra, hala büyük bölümü tarıma dayanan Düzce ekonomisinde, iki yıldır fındığın gözden düşmesi ve yılın ilk aylarında tarım sektöründe çalışan vatandaşların bu aylarda tüketimi azaltmaları yerel ekonomiyi zor durumda bırakıyor.

Ekonomide olası gelişmelere hazırlıksız yakalanmak istemeyen çoğu işletme tasarruf önlemleri için hazırlıklarını yaparken, küçük esnafın bazılarının siftah yapamadan kepenk kapattığı dikkat çekiyor. Öte yandan  alacak- verecek meselelerinin icra dairelerinde çözülen kısmında  ve kredi kartlarına bağımlılıkta görülen  artış, piyasanın sağlıklı bir yapıdan uzaklaşmaya başladığının işaretleri olarak değerlendiriliyor.

Ekonomideki bozulmanın ilk vurduğu iş kolları olan eğlence, yemek üreten işyerleri ve tekstil olurken, ekonomide ağırlığı olan bu işletmelerin bazıları kapanırken, bazı işletmeler ödemeler nedeniyle çalışanları ile sorunlar yaşamaya da başladı.

Sorunların her geçen gün biraz daha belirgin hale gelmesine rağmen, ekonomik sorunların kamuoyu gündeminde yeterli yer bulamaması da dikkat çekici görünüyor.