Ordu Ticaret Odası tarafından 2015 yılı fındığın üreticiden tüccara satış rakamları ve yetiştirilen yörelere göre borsadaki tescillenen rakamlarını açıkladı.

Karadeniz Bölgesi'nde 2015-2016 fındık sezonunda 8 aylık süre içerisinde üretici serbest piyasaya 475 bin ton kabuklu fındık indirdi. Fındık üretiminin yapıldığı 14 ilde bulunan ticaret borsalarının 'müstahsilden tacire satış' rakamlarına göre, 15 Ağustos-16 Mart tarihleri arasında üretici serbest piyasaya 475 bin 203 ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirdi.

Ordu’nun ardından 2.sıradayız

Rakamlara göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışında Ordu ve Düzce 14 il arasında başı çeken iller oldu. Ordu'da üreticiler 15 Ağustos-16 Mart tarihleri arasında tüccara 82 bin 757 ton, Düzce'de ise 73 bin 931 ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirdi.

Düzce’de fındık pazara en çok Eylül, en az Mart ayında indi

Aylara göre; Düzce'de fındık en çok 23 bin ton ile Eylül ayında pazara inerken en az olduğu ay ise 2,5 bin tonla Mart ayı oldu. Fındığın pazara en çok ve en az indiği aylara göre bakılarak üreticinin serbest piyasaya karşı güvensizliğinden dolayı ürününü hasadın hemen ardından pazara indirmeyi tercih ettiği görüldü. 8 aylık süreç içerisinde ürünün pazara en az indiği ay olan Mart ayında ise üreticinin fındığın taraflarının birbiri ardına yaptığı açıklamalardan sonra çekimser kaldığı ortaya çıktı.

Rakamlar üreticide ürün kalmadığını işaret ediyor

Öte yandan Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2015 yılı çotanak sayımına göre Düzce il genelindeki fındık rekolte tahminini geçtiğimiz yıl Haziran ayında 72 bin 460 ton olarak tespit edildiğini bildirmişti. İl Müdürü Kabaoğlu’nun rekolte tahmini ile yılın 8 ayına göre fındığın pazara inen miktarına bakıldığında üreticinin neredeyse tamamının ürününü elden çıkardığı ortaya çıktı.

Haber:Y.SEVER