Türk lirasının değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararının geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Düzce Valiliği tarafından yazılı bir bilgilendirme yapıldı. Açıklamada, döviz üzerinden yapılan menkul, gayrimenkul alım-satım ve kiralama sözleşmelerinin 30 gün içinde Türk Lirası'na dönüştürüleceği aktarıldı.

Düzce'de döviz cinsinden kira sözleşmesi imzalayan kişilerin defterdarlıkça tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar", Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu karara göre, Türkiye'de yerleşik kişilerin, ilgili Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacaktır. Kararın yürürlüğe girdiği 13 Eylül 2018 tarihinden itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek.

Kararda, bu hükümlerin Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği belirtildi. Bu kapsamda Düzce'de de döviz cinsinden kira sözleşmesi imzalayan kişiler defterdarlıkça tespit edilmiştir. Bu kişilere sözleşmelerini 30 gün içinde Türk Lirası'na çevirmeleri konusunda yazılı tebligatta bulunulmuştur."

Haber: C. ÜSTÜNER