Fındığı tekelden kurtarmak ve fiyat mağduriyetini ortadan kaldırmak amacıyla girişimler sivil toplum kuruluşları ölçeğinde devam ediyor. Bu kapsamda Düzce’de çok geniş katılımlı bir fındık çalıştayı düzenlenecek.

Düzce Ziraat Odası ve Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD)’nin işbirliğinde gerçekleştirilecek "Büyük Fındık Çözüm Çalıştayı” 14 Temmuz 2017 Cuma günü 09:00-18:00 saatleri Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılacak. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ve Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Bahri Odabaş bugün düzenledikleri basın toplantısında çalıştay hakkında bilgiler verdi. Basın toplantısında CHP ve MHP’li siyasiler de hazır bulundu.

Çalıştaya herkesi davet etti
Konuşmasına herkesi çalıştaya davet ederek başlayan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık üretimi yapılan illerden yoğun katılım olacağını belirtti.
Öztürk, “Çalıştaya Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Kocaeli Üniversitelerini, ziraat odalarını, fındık üreticilerini, muhtarları, sivil toplum kuruluşlarını, valileri, belediye başkanlarını, milletvekillerini, siyasi parti başkanlarını, siyasi partilerin genel başkanlarını, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Tarım Bakanı ve özellikle fındıktan katma değerli ürün üretip pazarlayan girişimci ve firmaları, ayrıca fındığın atıklarının geri dönüşümünden biyogaz, enerji, ürün ve organik gübre üreten kişi ve kurumları davet ediyoruz.” dedi.

Fındık, hayvancılığı da kurtaracak
Fındık fiyatlarının artmasıyla birlikte devletin elde edeceği gelirin yanında Türkiye’de hayvancılığın da büyük ölçüde kurtulacağını ifade eden Öztürk şu ifadelerde bulundu:
“Ülkeyi yönetenlerle sağlıklı iletişim, diyalog ve işbirliğini hayata geçirdiğimiz takdirde fındıktan 50 milyar dolar kazancın dışında büyük çapta hayvancılıktan ve tarımdan da ek gelir elde edilerek et ve tarım ürünleri ithalatından kurtulduğumuz gibi doğal et fiyatları da 15 TL’yi geçmeyecektir. Çalıştaya katılan misafirlerimize öğle yemeğinde, MARSİAD tarafından fındık çorbası, fındıklı pide ve fındıklı baklava ikram edilecektir.”

2017 sezonu başında 12,5 TL denildi: Güveniyoruz!
Tarım Mahsülleri Ofisi (TMO)’nin fındık alımına başlamasının fiyatlar üzerinde etkisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk şöyle konuştu:

“Fiyatla ilgili Başbakan Yardımcımızın bir açıklaması vardı ‘Fındık fiyatı TMO başladığında 2017 sezonu başında 12,5 TL’nin altına düşürmeyeceğiz.’ demişti. Biz buna güveniyoruz ve böyle olmasını temenni ediyoruz. Şu anda külleme hastalığı çok hızlı bir şekilde yayılmakta. Ürünümüzün kalitesini de feci şekilde düşürmektedir. Yüzde 20’lere varan eksilere varan bir düşüş görülmektedir ve çiftçilerimizin çok acil bir şekilde fındıklarını ilaçlamalarını belirtiyorum.”

Dünya pazarını elde etmediğimiz sürece fındık para etmez
Marmara Sanayici, ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Genel Başkanı Bahri Odabaş da fındığın tekelden kurtulması için katma değerli ürünler üretmenin tek çare olacağını belirtti.

Odabaş, “Bugüne kadar çok şey konuşuldu fındıkla ilgili ama somut çözüme ulaşılmadı. Ben fındığın her tarafında olan biri olarak fındığı katma değere dönüştürüp dünya pazarını elde etmediğimiz sürece fındık para etmez. İşin püf noktası da burası. Devlet 13 TL’den alsa fındığı tekel durumundaki Avrupalılar’a verecek. 10 TL’ye aldığını 10 TL’ye verecek ve 3 TL zararını bütün millet ödeyecek. Biz bütün fındığımızı satıyoruz 2 buçuk milyar dolar kazanıyoruz. Avrupalı bir firmanın ürettiği bir ürün 12 buçuk milyar dolar kazanıyor ve bizim fındığımızın 4’te birini değerlendirerek kazanıyor. Biz MARSİAD olarak 10 yıl Ar-Ge çalışması yaptık fındığı katma değerli ürüne nasıl dönüştürürüz diye. Ancak katma değerli ürün üretip iş rekabete girecek ve fındığın binlerce alıcısı oluşacaktır.” dedi.

Devlet, girişimciye destek verse fındık bugün 15 TL
Katma değerli ürün üretmenin çare ancak yeterli olmadığını kaydeden Odabaş, devletin girişimciye destek vermesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Biz aslında fındığın problemini çözdük. Tek problemimiz devletin katma değerli ürün üretenlere destek vermesi. Mesela faizsiz kredi desteği verebilir. Ben de öz sermayemle çalışan bir girişimciyim ama kapasitemin binde biriyle çalışıyorum. Devlet girişimciye fındığı 15 TL’den alman kaydıyla sana faizsiz kredi desteği vereceğiz dese fındık bugün 15 TL’dir.”

Çözüm iktidarın dilinin ucunda
Son olarak, basın açıklamasına davet edilen AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin’in Ankara’da olmasından dolayı katılamadığını ancak yerine bir başkan yardımcısını gönderebileceği serzenişinde bulunan Odabaş, şu ifadelerde bulundu:

“Ben bu çalıştayın Düzce’de yapılması için destek verdim başkanım da sahip çıktı teşekkür ediyorum. Diğer siyasi partilere de teşekkür ediyorum. Ben iktidar partisinin de burada olmasını isterdim. Bizzat aradım il başkanı Ankara’da olacağını söyledi üç gün önce telefonda. Sonuçta bu problemi iktidar çözecek ya da muhalefet söz verecek gelecekte iktidar olduğu zaman o çözecek. Bunun çözümü iktidarın dilinin ucundan vereceği bir desteğe bağlı. Fındığın para etmesi 80 milyonun yüzünün gülmesi ve devletin 100 milyar dolar para kazanması siyasi iktidarın dilinin ucuyla bu işe sahip çıkmasında. Neden sahip çıkmıyor tabii onun da bilgileri ben de gizlidir saklıdır. Neden sahip çıkılmadığını da biliyoruz.”


Haber: Ö. Yılmaz