Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu 2006 yılında elektrik kayıp ve kaçak tutarlarını açıkladı. Abonelerin kaçaklar nedeniyle faturalarını yüzde 15 zamlı ödemek zorunda kaldığı ifade edilen  Açıklamada, Türkiye genelinde 2,1 Milyar YTL, Düzce’de ise, 5,5 Milyon YTL’lik elektriğin kaçak olarak kullanıldığı belirtildi.

SEDAŞ’ın sorumluluk bölgesinde bulunan Adapazarı, Bolu, Düzce ve İzmit illerinde elektrik kaçağının toplam 63 Milyon YTL’yi aştığı belirtilen açıklamada, SEDAŞ bölgesinde kullanılan elektriğin yüzde 10’luk bir bölümü kayıp ve kaçaklara gidiyor.

Bölgede en fazla kaçak elektrik kullanımı Adapazarı’nda, en az Bolu’da görülüyor. Düzce dört il arasında yüzde 12’lik kaybın yaşandığı Adapazarı’nın ardından yüzde 9,9’luk kayıp ile ikinci sırada geliyor.

Düzce’de ise kaçak miktarının toplam 48 bin 692 Megawatt olduğu ifade edilen açıklama da bu kaybın toplam bedelinin ise 5 Milyon 469 bin 572 YTL olduğu belirtildi.

Bilindiği gibi Düzce’de sokak lambaları ve dekoratif aydınlatma elemanlarının  gündüzün aydınlık saatlerinde de yanmasına vatandaşlar tepki göstermiş, konu basında da haber olarak yer bulmuştu. Bu gereksiz harcamaların da faturalara bir şekilde yansıtıldığı belirtilirken, kurumların basit tasarruf önlemleri konusunda  daha duyarlı olması gerekiyor.