Düzce’de kurulması planlanan Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Düzce Üniversitesi’nin yapacağı çalışmaları paylaşmak ve projenin yol haritasını çıkarmak amacıyla Rektörlük Çalıştay Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ve Bakanlık yetkilileri ile Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ertan Taşlı, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Düzce Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, öğretim üyeleri ve oyuncak firmalarının temsilcileri katıldı.



“Milli ve yerli oyuncak üretimini önemsiyoruz”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun müjdesini verdiği Düzce Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili üniversitenin planladığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Çocukların farklı ülkelerin ürettiği, başka kültürlerden çıkan, çizgi film karakterlerinden türeyen oyuncaklarla oynadığını ve bunlardan çok etkilendiğini ifade eden Rektör Demircan Çakar, “Milli ve yerli oyuncak üretimi” konusunu çok önemsediklerini dile getirdi.

“Proje için gerekli alt yapıya sahibiz”
Düzce Üniversitesi olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle Düzce’de kurulması planlanan Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili sahada olmak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, proje için gerekli alt yapıya ve insan kaynağına üniversitenin fazlasıyla sahip olduğuna dikkat çekti. Projenin tasarımından prototiplemesine, üretiminden dağıtımına kadar çok yönlü düşünülmesi gerektiğini söyleyen Rektör, Düzce Üniversitesi’nin Düzce Teknoparkı, DÜBİT bünyesindeki Tasarım Prototipleme ve Test Merkezi, ülkede ilk ve tek olarak üniversitede kurulan Kompozit Malzeme Teknolojileri Anabilim Dalı ile Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına destek olacağını sözlerine ekledi.
Projeyle ilgili her türlü işbirliğine açık olduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, düzenlenen toplantı ile ilk adımın atıldığını belirterek sözlerini sonlandırdı.

“Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi sektörü motive edecek”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan yaptığı konuşmada, oyuncak sektörü ithalatının ihracattan fazla olduğuna ve oyuncağın kültürel boyutunun da düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi’nin sektörü motive edeceğini belirten Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi noktasında bakanlık olarak desteklerinin süreceğinden söz ederek konuşmasını noktaladı.

“Kendi karakterlerimizi üretmeliyiz”
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Türk plastik sektörünün çatı örgütü olan vakıflarının tanıtımını yaparak konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Dünya oyuncak sektörü ve oyuncak pazarını etkileyen faktörler hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, sektörün ülke ekonomisine büyük katma değer sağladığını ifade etti. Plastik ve oyuncak sektöründe sahtecilik ve kopyacılık sorunları olduğunu da dile getiren Eroğlu, oyuncaklarda kendi karakterlerimizi üretmemizin faydalı olacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının sonrasında Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı tarafından, üniversitenin Düzce’de kurulması planlanan Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yapacağı çalışmaların yer aldığı bir sunum gerçekleştirildi.



Rektör başkanlığında ekip oluşturuldu
Proje için, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar başkanlığında farklı bilim dallarına mensup öğretim üyelerinin yer aldığı bir ekip oluşturulduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, tüm paydaşların katılımıyla  “Değerlerimiz, Kültürümüz ve Çocuklarımız: Milli Oyuncak” başlıklı bir konsept çalıştayı planladıklarını söyledi.

Milli oyuncak için ödüllü tasarım yarışması
Milli oyuncak için üniversitenin ödüllü bir tasarım yarışması düzenleme çalışması olduğuna dikkat çeken Hasırcı, yarışmada birinci olan projenin hem Ar-Ge hem de üretim boyutunda Düzce Üniversitesi’nin aktif bir şekilde yer alabileceğini belirterek, DÜBİT bünyesindeki Tasarım Prototipleme ve Test Merkezi’nde tasarımdan üretime kadar her aşamayı gerçekleştirebileceklerinin altını çizdi.
Son olarak üniversitenin Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi için geleceğe yönelik planlarından bahseden Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, konuyla ilgili protokol oluşturulması, ortak ajandanın belirlenmesi ve ortak ekip kurulması gibi önerileri paylaşarak sunumunu tamamladı.
Karşılıklı istişare şeklinde devam eden program, konuk heyetin Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) ziyaretinin ardından son buldu.