Türkiye’nin yılda 2 milyar dolar döviz girdisi elde ettiği fındıkta bir hüsran daha yaşandı. Sektöre umut olarak gösterilen lisanslı depoculuk sistemi iflas etti. Fındıkta adeta bir kurtuluş olarak görülen ‘lisanslı depoculuk’ çöktü. Ünye ve Düzce’de iki pilot lisanslı depo kurulmuştu.


Üreticilerin fındıklarını stoklamak amacıyla geçtiğimiz yıllarda faaliyete geçen lisanslı depo, rağbet görmeyince kapandı. Deponun kapatıldığı Düzce Valiliği ve Ticaret Borsasına bildirilirken, depoda bulunan 10 tona yakın fındık da sahiplerine teslim edildi.


Konuya ilişkin bilgi aldığımız Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, “LİDAŞ Yönetim Kurulunun 31.12.2013 ve 22 sayılı kararı ile fındık depolama faaliyetlerini yetersiz talep ve yüksek maliyetler sebebi ile sonlandırmasına karar verdiğini öğrendik. Batı Karadeniz’de 2012 mahsulünün yüksek olduğu dönemde Depo Sezon ortası açıldı dolayısıyla işlem olmadı. 2013 yılı mahsulü az olduğundan lisanslı depoculuğa ihtiyaç olmamıştır. Lisanslı depoculuk özellikle mahsulün yüksek olduğu yıllarda ihtiyaç olduğunu vurgulamıştık. Bu sebeple depoculuk batı Karadeniz’de denenmemiştir. Fındık ürününde lisanslı depoculuk sisteminin deme aşaması için iki yıl kısa bir süre olup erken vazgeçilmiş olmaktadır. “dedi.

Karslıoğlu, Düzce’deki deponun 2012 fındığının kasım ayında açılması, 2013 Fındığının ise az olması nedeniyle ihtiyaç duyulmadığını ifade etti.


Lisanslı depolar fındığın serbest piyasaya bırakıldığı 2009 yılında tüm kesimler tarafından umut olarak nitelendirilmişti. Fındıkta lisanslı depo için Ünye ve Düzce’de iki pilot uygulama başlatılmıştı. Bu yapının kurulması için de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yüzde 49, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yüzde 48, Ordu İl Özel İdaresi’nin yüzde 2, Umat AŞ’nin yüzde 0.5 ve Gümrük Turizm AŞ yüzde 0.5 ortaklığı ile Lisanslı Depoculuk AŞ yani kısa adıyla Lidaş kurulmuştu. Şirketin kurulması için toplam 51 milyon liralık sermaye beyan edilmişti.

 

 

Haber;S.Kaşkır