Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kayıt için hala başvurmayan ve verilen son tarihe kadar işlemlerini yetiştirmesi zor olan Düzceli çiftçilere umut olacak haber Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden geldi. Birlik, 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek 2015 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi kayıt süresinin uzatılması talep edildi. Bu yıl don ve selin vurduğu Düzce'de ürünleri ve tarlaları zarar gören çiftçilerin toparlanmaya çalıştığı şu dönemde kayıt işlemlerini ağırdan almak zorunda kalması verilen son tarihe yetişememe ihtimalini doğuruyordu.

 

Düzce gibi bir çok şehirde aynı sorunun yaşanması üzerine Türkiye Ziraat Odaları Birliği harekete geçti ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ÇKS başvuru süresinin Haziran ayına kadar uzatılması yönünde talepte bulundu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bu yıl kuraklık, don, dolu gibi afetler yaşayan çiftçilerin, 2015 yılı ÇKS kayıt işlemlerini 31 Aralık 2014 tarihine kadar tamamlaması mümkün değil. Ek süre verilmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da bu talebimizi makul karşılayacağını tahmin ediyoruz. Bilindiği üzere bu yıl 2014 yılı ÇKS başvuruları Ekim ayına kadar devam etti. Bu nedenle 2015 yılı ÇKS başvuruları belirtilen 1 Eylül tarihinde başlatılamadı. Yaşanılan sıkıntıların çözümü ve ekilişlerin Mayıs ayı sonuna kadar devam etmesi nedeniyle ÇKS başvurularının bir önceki yılın Eylül ayında başlayıp, üretim yılı içinde Haziran ayına kadar uzatılmasının önemli olduğu görülmektedir. ÇKS başvuru süresinin Haziran ayına kadar uzatılmasına ilişkin talebimiz birliğimizce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza iletilmiştir. Talebimizin değerlendirilerek ÇKS yönetmeliğinde gerekli değişikliğin biran önce yapılması sorunu çözecektir.” denildi.

 

Açıklamada ayrıca, çiftçilerin olası sıkışıklıkları düşünerek son günü beklemeden tarım il ve ilçe müdürlüklerine bir an önce başvurusunu yapması gerektiğine dikkati çekti.

Haber;C.ÜSTÜNER