Düzce'de rağbet görmedi

Fındığın serbest piyasaya bırakıldığı 2009 yılında sektör için umut görülen ve pilot il olarak Düzce'de uygulamaya konulan lisaslı depoculuk, fındığın kurtuluşu olamadı. Düzce’de 10 bin tonluk kapasiteye karşılık 2013 yılında sadece 900 ton fındık depoya bırakıldı. Tüccarla baş başa kalan fındık üreticilerinin büyük rağbet göstereceği sanılan lisanslı depo uygulaması talep görmeyince 31 Aralık 2013 tarihinde kapısına kilit vurulma kararı alındı. "Neden tutmadı?" sorusuna yanıt veren ilgili kesimlere göre tanıtım ve bilgilendirmedeki yetersizlikler süreci bu noktalara taşıdı. Üreticiyi lisanslı depoculuğa yönlendirmek ve cazibeli hale getirmek için gerekenin yapılmadığı görüşü paylaşılırken kimi kesime göre ise lisanslı depoculuk, üreticinin ihtiyaçlarına cevap veremedi.

Bugün fiyatı 9 liraya kadar gerilemesi nedeniyle isyan eden fındık üreticileri tekrar devlet müdahalesini bekler oldu. Üreticiyi koruyan bir sistem olan lisanslı depoculuğun tekrar Düzce'de uygulamaya konması şimdilik zor gibi görünse de bu konuda bakandan önemli açıklamalar geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kamu olarak deponun içinde olunduğu sürece lisanslı depoculuğun gelişemeyeceğini savundu.

"Lisanslı depoculuğun önündeki engel biziz"

Bakanlık görevine başladığında değerlendirmeler yaptığını anlatan Çelik, "Lisanslı depoculuğun önündeki engel biziz, başkası değiliz ki. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak biz engel olmuşuz. Kamu deponun içinde olduğu sürece, lisanslı depoculuk nasıl gelişir. Bir de destek çıkarmışız, lisanslı depoculuğa yüzde 50 kira desteği veriyormuşuz. Karşılasak bir şey ifade etmiyor ki çünkü kamu işin içinde. Olmamız gereken yerde olmamız, olmamamız gereken yerden elimizi çekmemiz gerekiyor. Gerekli talimatı verdim, hızlı bir şekilde lisanslı depoculuğun önünü açacak ve bu konuda atılması gereken ne adım varsa bakanlık olarak bir atmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

HABER,C.ÜSTÜNER