Düzce'de 2003 yılında başlayan 5084 sayılı Teşvik Yasası, 31 Aralık 2008 tarihinde dönem itibariyle sona erdi. Düzce'deki bir çok işletme ve şirketin 5 yıldır yararlandığı teşvik yasasının sona ermesi ile birlikte işverenler kara kara düşünmeye başladı. 49 ili kapsayan yasa kapsamında Aralık ayı prim ve stopaj vergilerini ocak ayında ödeyecek olan işletmeler bu tarihten sonra indirimden faydalanamayacak. 2007 yılı ve sonrasında başlanan ve devam eden yatırımlar için ise teşvik, 2012 yılında sona erecek.

Tüm dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Düzce'deki  işletmeler, teşviğin de kaldırılması ile birlikte zor günlere girdi. Kriz nedeniyle ücretsiz izin ve işçi çıkartma uygulamasına giden bir çok işverenin şu günlerde yasanın da son bulması nedeniyle daha fazla işçi çıkartacağından endişe ediliyor. Görüşlerini aldığımız bazı şirket sahipleri, kriz nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklarını vurgulayarak, “ Teşvik Yasası'nın sona ermesi şu günlerde bizim için en büyük ikinci kriz oldu. İşletmelerimizi ayakta tutmaya çalışırken üstüne bir de daha fazla prim ve vergi ödemek bizim için yaraya tuz basılması gibi bir şey. Düzce milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri en kısa sürede harekete geçip yasanın uzatılması ya da işverenleri rahatlatacak politikalar izlemeli. Yoksa işçi çıkartmalar fazlasıyla artacak.  Ama en kötüsü ayakta zor duran işletmeler kapanacak” dediler.

Teşvik Yasası'ndan Düzce'deki işletmelerin yüzde 95'inin yaralandığı bilgisine ulaşılırken yasanın bitmesi ile birlikte söz konusu işletmeler, SSK primlerini yüzde 50, stopaj vergilerini ise yüzde 100 fazla ödeyecek. Son bir yıldır Asgari Geçim İndirimi nedeniyle stopaj vergisinin kalktığı bilinirken özellikle SSK primlerini yarı yarıya fazla ödeyecek olan işverenleri zor günler bekliyor.