Geçtiğimiz yıl Akçakoca’da başlatılan Kestane şekeri çalışmalarına talebin fazla olması nedeniyle Düzce İl Tarım Müdürlüğü kestane ağaçlarına musallat olan kestane kanseri ve mürekkep hastalığı gibi olumsuz etkenlere dirençli kültür kestanesi yetiştirilmesi için kolları sıvadı.

Proje ile Batı Karadeniz Bölgesi’nin bitki örtüsü içinde doğal olarak bulunan kestane ağaçlarından yapılan üretimin yerini bahçelerde yetiştirilen kültür kestanelerinden  elde edilen ürünler alacak. Kestanenin dayanıklı bir ürün olmaması nedeniyle üretim zincirinde soğuk hava depoları ile desteklenmesi de proje kapsamında değerlendirilecek.

Tarım İl Müdürlüğü, düzenlediği bir panel ile konuyu bilimsel platforma da taşıyor. Akçakoca Öğretmenevi’nde Cuma günü 15.30 da düzenlenecek olan panele, Tarım il Müdürü Ayhan Ünal’ın yanı sıra, Karaelmas Üniversitesi Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Surhay Allahverdi,. 19 Mayıs üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doçent Doktor Ümit Serdar, Ziraat Yüksek Mühendisi Nadir Işık gibi uzmanlar da katılacak.

Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, Kestane ağaçlarının bölgenin doğal bitki örtüsü sayıldığını, sadece ürününün değil kerestesinin de önemli olduğunu, ayrıca kestane balı üretimi nedeniyle arıcılık açısından da büyük önem arzettiğini söyledi. Ünal, panelin Düzce’de yetiştirilmesi uygun kestane türünün belirlenmesi açısından bilimsel bir platform olacağını da ifade etti.

Ayhan Ünal, Kestane kanseri ve mürekkep hastalığının bilinen bir tedavisi olmadığını, bu hastalıkların önüne geçmenin tek yolunun bunlara dirençli türler yetiştirilmesi olduğunu da dile getirdi.